Велинград – перфектното уикенд бягство за любителите на спа и природа

with 4 коментара

Изморяваме се все повече с всеки изминал ден. Работата ни, хобитата ни и начинът ни на живот ни изстискват и имаме нужда да намерим начини да заредим батериите и да подновим енергията. Ако и вие следвате мечтите си, работите със страст и искате да взимате максимума от всичко, което ви поднася животът, знаете какво имам предвид. Трябват ни добри стратегии за възобновяване на енергията ни и центриране.

В тази статия ще ви покажем една такава стратегия – перфектното място за бягство през уикенда, където не само ще презаредите батериите, но ще се полюбувате на природата и чистия въздух. И още, ще се потопите във най-лечебните води на България. За любителите на спа (като нас) това трябва да значи нещо!

 

Велинград - перфектното място за любителите на спа и природа
 

Велинград – СПА столица на Балканите

Тази титла идва от Международната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите ИХРА (IH&RA), така че не става дума за обикновено хвалене и маркетинг. Всъщност е трудно да се състезаваш с Велинград, когато говорим за минерална вода. Всеки източник е минерален тук. Изворите идват от различни източници и имат различни лечебни свойства.

Град Велинград е създаден като обединение между три села, които имали своите минерални извори с различна температура и химичен състав. В днешно време температурата на водата се покачва, когато минаваш от юг на север в града. Различната температура и състав способстват за лечението на различни болести и състояние. Можете много да подобрите здравето си във Велинград – опорно-двигателната и нервната системи, състоянието на кожата и ставите, плодовитостта и общото физическо състояние.

Велинград, Арте спа&парк хотел

Велинград, Юндола

Настаняване

Според вашите предпочитания и състояние на портфейла, можете да изберете настаняване от семейни къщи за гости до малки и големи хотели и курорти, нещо между 2 и 5 звезди. Важното е да помните, че на практика всеки басейн във Велинград е минерален. Задължително е да се отдадете на кеф в минералните води на спа столицата, независимо къде ще нощувате. Ние имахме щастието да бъдем в Arte SPA&Park hotel и сме много доволни!

Велинград, Арте спа&парк хотел

Велинград, Арте спа&парк хотел

Велинград, Арте спа&парк хотел

 

 

Ядене и пиене

Най-добрата напитка в района на Велинград е чешмяната вода! Толкова вкусна – пийте смело в големи количества! За хапването – типична за района (и само за този район) храна е овчата и агнешката пържола. Любителите на месото да не пропускат горните, а за привържениците на растителната диета – пробвайте картофите (все пак сме в планината)!

Let the journey take you to  Аржентина - Мендоса - винарните говорят

трапеза във Велинград, механа Демеко

 

Летният фестивал

Ако решите да излезете от минералния басейн и спа центъра, все ще намерите какво да правите във Велинград. Например можете да се разходите по главната пешеходна улица, да напазарувате, или да се порадвате на български фолклор – музика, танци, традиции по време на някой фестивал. Ние избрахме последното, като се присъединихме към стотици граждани и гости на града по време на фестивала. Гвоздеят на програмата беше танц по огъня, или т.нар. нестинарство. Публиката бе преносно (а и близо до буквално) подпалена от емоции!

нестинари на площада във Велинград
 

Шеметно пътуване из планината – теснолинейката

Това е (без преувеличение) едно от най-яките неща, които човек може да направи и изпита в България! Возенето на теснолинейката е просто начин за транспорт за хората, живееше в забравените от Бога села в планината. Свързва ги с по-големи села и градове, с възможността да работят и учат. За други (като нас) теснолинейката е незабравимо преживяване, което те пренася не само назад във времето, но и те пренася близо до природата и красотата на живота!

Животът ми щеше да е много по-живописен и автентичен, ако се возех на теснолинейката по-често. Връзката ми с природата и хората щеше да е много по-истинска, ако следвах лъкатушещите релси. Умът ми щеше да е много по-бърз и чист и въображението много по-развинтено, ако влизах в хармония с парния локомотив от време на време.

Просто трябва да опитате! Уловете възможността да се повозите на Балканските алпийски железници! Ние се повозихме в участъка от Велинград до Аврамово, което е известно като най-високата гара на Балканите! Тук ще намерите разписания и интересна информация, но не забравяйте да се обадите и потвърдите преди да тръгнете към някоя от гарите на теснолинейката.

 

 

Let the journey take you to  Берлин - свобода, равенство и любов за няколко дни

теснолинейката Велинград-Аврамово

теснолинейката Велинград-Аврамово

теснолинейката Велинград-Аврамово
 

Юндола

„Хайде, хайде, имаме страхотни неща!“ – това се чуваше, докато прекосявахме импровизирания пазар на центъра на Юндола. Гласове, по-меки и нежни от мед ме приканваха да погледна какво има по сергиите, да пробвам боров мед и домашно сирене. Беше много трудно да откажеш на тези мили хора, но пазаруването на храна и напитки не беше на дневен ред.

Ако сте обмисляли да си построите местенце за почивка и релакс в Родопите, вероятно добре познавате местността Юндола с нейните малки вили, хижи и бунгала – винаги с много пространство и невероятни гледки. Тук спокойно можете да си почивате и да се свържете отново с природата.

Велинград, Юндола

Велинград, Юндола
 

Пашови скали

За няма и два часа лека разходка ще стигнете до Пашови скали, където ще можете да наблюдавате драматични гледки и слоеве планини в далечината. Ще преминете през дървета-исполини и яркозелени ливади, ще срещнете диви коне, може би някой лопатар. Ще се натъкнете на много застрашени видове растения и девствени гледки към изчезващи квартали и махали по планинските склонове. Направете си услуга и придайте завършек на преживяването, докато се разхождате с местен водач, който да ви разказва истории за региона (благодарности на нашия планински гид Васко)!

Велинград, Пашови скали
 

Местност Старина

Още едно живописна спирка някъде между Юндола и Белмекен ни очаква. Има ресторант и ски център, така че забавленията са гарантирани по всяко време на годината. Зелените летни пейзажи не само ми действаха приповдигащо и успокояващо едновременно, но и нямам търпение да посетя зимния парк и да се пускам със ски по малкото хълмче. Само да завали сняг!

Велинград, местност Старина
 

Белмекен

Язовир Белмекен е разположен точно при битката на Западни Родопи и Рила. Рила завоювала мястото, но то си остава все така удобно разположено само на 30 минути с кола от Велинград. Белмекен има страхотната атмосфера, която привлича и хора с кемпери и палатки, и катерачи, и случайни минувачи. Съвсем спокойно можем да го сравним с красотите на Нова Зеландия. А знаете, че Нова Зеландия заема специално място в нашите сърца!

язовир Белмекен
 

Килимарски цех

Накрая на нашето уикенд бягство посещаваме още едно място, за което е трудно да повярваш, че е в България. Посещение в Килимарския цех в Костандово. Защо е толкова трудно да повярваш ли? Защото отнема известно време да възприемеш, че килими, тъкани на ръка в малко предприятие на село, могат да красят кралски дворци, палати и световноизвестни филми.

Let the journey take you to  16 любими места за спа в България

Точно така! Цехът се управлява от български предприемач и в него работят около 30 души. Голяма част от персонала са жени от близките села, които са тъкали килими през по-голямата част от живота си. Дизайнът и тъкането на един килим отнемат месеци, а килимите се продават за бутикова употреба – много дворци и кралски домакинства в Обединеното кралство и Франция са гордите собственици.

Тъй като е далеч отвъд моите финансови способности и убеждения да притежавам нещо толкова скъпо и толкова трудно за създаване, искам само да аплодирам тези хора. Хора, които създават кралско изкуство, докато се борят с нездравословната бизнес среда в България. Ето един малък пример – килим с площ около 3 квадратни метра се произвежда за 5-6 месеца от 3 тъкачи и в него се ползват повече от 80 цвята. Ще бъде продаден за около 3000 евро. И това е сравнително „прост“ дизайн. Сега разбирам защо известни личности като Кралицата на Англия и Хари Потър отговарят на условията да стъпват по тези килими!

Велинград, Костандово, Килимарски цех

 

 

С това приключваме плана за уикенд бягство във Велинград и района. Дейностите са разнообразни и включват спа, разходки сред природата, зашеметяващи гледки, чист въздух, интересни традиции, вкусни гозби, епични возения на влак и тъкане на кралски килими. Представете си, ако имахте една седмица в района, какво ли още щеше да се разкрие? За такова презареждане и вдъхновение ставаше дума от самото начало!

 

Велинград - перфектното място за уикенд бягство

 

* Тази пътуване се осъществи в сътрудничество с Община Велинград. Както винаги, всички мнения, мисли и възгледи са си наши и могат да бъдат повлияни само от невероятното енергизиращо и вдъхновяващо посещение на СПА столицата на Балканите и нейните околности.

4 Responses

  1. Посетили сте много хубави места и очевидно сте си изкарали много добре ^^ Теснолинейката и на мен ми е много мил спомен, но следващия път ще отида и на някоя разходка в околоността – от снимките изглежда много готино 🙂

    • Да, много е готино в района! А зимата сигурно ще бъде много яко, нямам търпение да се попързалям там :–)

  2. Svet Dimitrov
    | Отговор

    Ех, как ми се приходи пак във Велинград. Чудесна разходка се получи!

    Кога ще ходим пак, Биби?

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!