Да пътуваме до Япония: София – Москва – Матсумото

with 1 коментар

И нека пътуването да започне сега!

Полет София – Москва – Токио с Аерофлот. Небето може и да изглежда като предела на възможностите ни, но може и да е начало на много нови начинания.

 

 

 

Зареждаме с вкусотийки на летището в Москва преди началото на полета към Япония.

И се започва…

 

 

За няма и 15-тина часа след потеглянето ни от София, кацаме в Токио.

Полетът от Москва се оказва много дълъг и с малко сън, затова почти като на сън взимаме раниците, разопаковаме ги от фолиото и намираме къде да сменим онлайн поръчката ни на карти за влака за истински такива. Още от летището обслужването, хората навсякъде ти припомнят, че си вече в цивилизацията. Дори малките опашки не правят впечатление, когато произволен човек ти се покланя и усмихва, само защото минаваш покрай него.

Навсякъде е пълно с помощници, да си попълниш правилно митническата декларация, embarkation card, или каквото трябва да направиш, за да продължиш напред. Ние имаме ясна цел за този ден, и тя е градчето Матсумото, или входът към Японските Алпи. Не е трудно със съвършената система от влакове. Не са евтини, но изминаваш големи разстояния за нула време и вътре дори е чисто и приятно. Отново помощници ни ориентират по коловозите, където не сме успели да намерим каквото търсим, написано на английски.

 

Досега бяхме лего заспали, а в двата влака откъртваме сериозно. По говорителя по четиристотин пъти съобщават къде си, какво да правиш и т.н. И в нашия случай ние можем да се радваме на това.

Let the journey take you to  Подготовка за пътуване в Сенегал
Щастието в пътуването се получава от малките жестове, направени към теб, макар и това да са съобщения на английски в държава с няколко неразбираеми за теб езика.
Но как да не заспиш, когато е толкова тихо вътре и спокойно. Да – интересно е, че не можеш да говориш по телефона освен на специални места по влаковете, пък и на големите улици някак си освен леко бучене от колите друго не се чува. Засега никакви шумове, произведени от хора, не могат да разстроят нашите адмирации към планинските пейзажи и малките селища, които подминаваме с влака.

Сега сме в Матсумото и си търсим риокана, където ще спим. Една много добра разходка с по 15-тина килограма на гърба, но пък как щяхме да видим истинския град отвътре? Английският не фигурира в тази част на Япония. Йероглифи дебнат от всякъде и по някое арабско число от телефонен номер се покрадва тук-там.

Домът ни в Матсумото, риокан Матсуказе

 

Добре подготвени с карта намираме нашия риокан , където усмихнато ни посреща възрастен човек. Не знае и една дума английски, ние пък и дума японски, но се разбираме за всичко.
За наш късмет, баните могат да се ползват частно, защото още не сме готови за вълшебството на японските споделени бани, където е въпрос на чест да правиш каквото и твоите братя/сестри по пол правят – да се миеш и къпеш по родилно кимоно 🙂 👘

За high tech тоалетните сме готови напълно. Само нагласяш струята и пускаш релаксираща музика…

 

Вместо чаените пакетчета и сервиза за чай, ползваме по една бира, за да ни хване сън по-лесно…защо е трудно да заспиш? За малко време сменяш драстично културите и някак си жадният ти за новости, опознаване и приключения организъм не може да се успокои дотам, та да заспи. Тръпката от предстоящото трябва да подейства и като приспивателно, и като разбуждащо средство на следващата сутрин…

Let the journey take you to  Италия - Генуа

 

За целите на красивото selfie „пием чай“

 

Лека нощ, хубави сънища!  😴 😴 😴

 

Прочетете за преживяванията ни в Матсумото на другия ден!

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!