Съвети за първия полет

with 2 коментара

Знаем, че е трудно да се доверите на съветите на хора, които имат зад гърба си над 160 полета. Но няма нищо страшно в преминаването през проверките на летището и няма за какво да се притеснявате, стига да следвате здравия си разум. Вярвайте ни! Много е тъжно, че има хора, които никога не са пробвали да летят със самолет само защото има нещо твърде неясно или плашещо за тях.

 

Затова решихме да използваме своя немалък опит с полетите. Постарахме се да си припомним възможно най-добре първите ни полети. Говорихме и с хора, които наскоро за влезли в списъка „летях за първи път със самолет“. Ето и събрания личен и практичен опит, някои съвети и трикове. Те са предназначени за всички вас, на които ви предстои да летите за първи път.

Tips for first time flyers - first time flyer guide - view from the airplane
Прекрасни гледки ще ви съпровождат на първия ви полет и на всички следващи!

 

За първи път в самолета – какво да очакваш

Хората, които летят за първи път, могат да се разделят в две групи. По-голямата част са тези, които си прекарват ВЕЛИКОЛЕПНО в самолета. Някои казват, че усещат летенето много естествено, други – че са пленени от магията на летенето. Втората група са тези, които са си прекарали горе-долу добре. Стигнали са до дестинацията си, времето в самолета някак е преминало, не е било с нищо по-страшно от всеки друг вид транспорт, който са използвали. Вероятно забелязахте, че почти няма хора, които да твърдят, че летенето е ужасно, страшно, омразно или твърде притеснително.

 

Всъщност аз съм се возила доста по-неудобно в автобуси в България, Парагвай, Перу и други. Автобусите обикновено доста повече се клатят от самолетите. Пътищата просто не са толкова перфектни, колкото е въздухът. Запомнете го. Да, от време на време има турбуленция в самолета, която може да ви пораздруса за известно време, но самолетите имат много начини да я избегнат и да намалят ефекта от нея. Колите, автобусите и камионите нямат избор освен да стоят на пътя. Иначе може да отидат в незнайна посока.

 

Пространството е ограничено – колкото по-бързо свикнете с това, толкова по-добре. Ако имате дълги крайници, трябва ви повече място по някаква причина или имате някакви физически ограничения, можете да помолите за място до аварийните изходи или пък да си вземете билет за първа или бизнес класа. Във всеки случай, пространството е ограничено, така че не си мислете, че ще можете танцувате из самолета или да правите упражнения в тоалетната. Иска ми се да можех да правя това, особено на по-дълги полети.

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - в самолета
Голямо момче в малък самолет

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - летище в Боливия
Летище само с една писта в джунглата. Готино е, нали?

 

Неща, които да правите по време на полета

Движете се

Има няколко упражнения, които е хубаво да правите на всеки час, за да раздвижите кръвта си. Можете и сами да си измислите такива или просто да следвате тези, предложени от авиокомпанията на листовките в джобовете пред вас.

 

Хидратирайте се

Вода, вода и пак вода! Преди, по време и след полета! Уверете се, че пиете достатъчно вода – въздухът там е много сух, така че ви трябват дори повече течности, отколкото пиете нормално.

🍷 Въпреки че много обичаме виното, бирата и други алкохолни напитки, всички те всъщност ви дехидратират, така че внимавайте с количествата!

 

Използвайте тоалетната

Когато тялото ви алармира, че има нужда от тоалетна, не му се противете. Проверете дали знакът за закопчани колани показва, че можете да се разкопчаете и посетете тоалетната, за да видите за какво толкова ви е алармирало тялото ви.

 

Забавлявайте се

Опитайте се да четете списание, книга, статии, които предварително сте запазили на телефона/таблета/компютъра си, да гледате филм, да играете игра, карти или табла. Времето минава бързо, когато се забавлявате.

 

Говорете си с човека до вас

Много хора са се запознали с някои от най-добрите си приятели по време на полет. Някои хора успяват да проведат значими за бизнеса си разговори. Винаги е интересно да чуеш нова история, да видиш нова гледна точка или просто да си побъбриш с някого! Мислете за самолетите и летенето (дори и ако ви е за първи път) като за възможност да разширите мирогледа си, да срещнете нови приятели, бизнес партньори, а защо не и друг вид партньори…

Let the journey take you to  Камино де Сантяго - въпроси и отговори

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - селфи в самолета
В малките самолети комуникираш лесно!

Процедури на летището

Може да се намерят (онлайн и офлайн) купища информация за процедурите на летищата, специфики за отделни държави и т.н. Въпреки това ние ще се опитаме да дадем някои от най-основните неща, които да правите и да не правите на летището.

 

Светото триединство – check-in, проверки за сигурност, паспортен контрол

Check-in

Тук представяте себе си и своя багаж за чекиране на авиокомпанията. Това е първото нещо, което правите, когато пристигнете на летището. Днес вече повечето авиокомпании предлагат да се чекирате онлайн (това е единствената безплатна възможност за много от нискотарифните авиокомпании). Някои летища предлагат машини за чекиране и оборудване за оставяне на багажа, така че няма дори да разговаряте с истински човек от другата страна на гишето, за да се чекирате, получите билета си или да си оставите багажа за чекиране.

Ако сте се чекирали онлайн, обикновено няма нужда да посещавате гише или машина за чекиране на летището. 

Ако имате багаж за чекиране трябва да намерите вярното за вашия полет гише за чекиране или мястото, където да го оставите. 

Ние често пътуваме само с ръчен багаж, чекираме се онлайн и на летището се отправяме направо към проверките за сигурност.

 

Проверки за сигурност

Тук вие и багажа ви бивате сканирани и, в някои случай, претърсвани. Проверките за сигурност са винаги след гишетата за чекиране и местата за оставяне на багаж. Така че, в най-добрия случай, ще се наредите на опашките за проверка на сигурността само със своите „hand“ (ръчен или салонен) и „hold“ багаж.

Различните авиолинии позволяват различен брой чанти ръчен багаж. Някои правят и разлики между „hand“ и „hold“ багаж. („Hold“ багажът не може да се слага в отделенията за багаж вътре в самолета, а трябва да е във вас или под седалката (обикновено в тази категория са дамските чанти или лаптопите).) Във всеки случай се уверете, че сте проверили какво можете и не можете да носите със себе си, когато минавате през проверките за сигурност на летището.

 

Какво да не носите в ръчния си багаж?

При повечето полети и летища (особено в ЕС) е силно препоръчително да не носите следните неща в ръчния си багаж:

 • течности (повече от 100 мл в една опаковка и повече от 10 опаковки) – тъжно е да трябва да изхвърлите новия си шампоан или дезодорант, които ви кара да миришете на цветя и рози. Използвайте по-малки опаковки или си купувайте козметика в по-малки количества. Правят се изключения за бебешки храни и напитки.
 • Остри предмети, предмети, които биха могли да наранят някого (ножове, чукове, отвертки) – знам, че понякога имаме нужда от швейцарските си ножчета, но е по-добре първо да се провери дали са разрешени в ръчния багаж.
 • Предмети, произвеждащи огън, и оръжия (моля, без пистолети, запалки, спрейове с боя и всичко друго, което е лесно запалимо) .
 • Химически и токсични субстанции – ако наистина много ви трябва отрова за мишки или течна батерия, тогава те трябва да не са в ръчния ви багаж.
 • Спортно оборудване (заради своите размери и материали, то често попада в списъка на забранените на борда предмети – например на мен ми конфискуваха щеките за ходене след Камино де Сантяго, защото имат метал в тях).

Винаги четете внимателно какво е и какво не е позволено да носите в ръчния си багаж още преди да отидете на летището! Това може да ви спести много нерви и проблеми! 

Какво става ако все още нося нещо забранено?

Обикновено ви дават варианта да се върнете от проверката на сигурността към гишетата за чекиране и да чекирате предмета. Имайте предвид, че това може да ви излезе доста солено. Така че проверете таксите за багаж на авиокомпанията и си направете сметката. Заслужава ли си да чекирате предмета или по-добре просто да го изхвърлите (тоест да го оставите на разположението на служителите на летището)?

Let the journey take you to  Пътешествия в кутия

Освен това имайте предвид, че за някои от забранените предмети в ръчния багаж може да има доста по-сериозни последици от това да трябва да ги изхвърлите. Може да трябва да се разправяте с полицията, така че внимавайте!

 

Паспортен контрол

Това обикновено е валидно само при международни полети. Ако летите вътре в една и съща държава, можете да пропуснете тази част.

Проверката на документите може да се извърши преди или след проверките за сигурност. Хора от гранична полиция проверяват документите ви за пътуване и вашата лична карта/паспорт. Ако всичко е наред, можете да продължите напред към територия, която е реално ничия земя. От там ще се качите на самолета си.

В зависимост от това в коя държава се намира летището, каква е вашата националност и къде отивате, може да варират процедурите по паспортен контрол и имиграционен контрол. Мoже да има и допълнителни проверки, интервюта и т.н. 

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - самолет на летището
Чакането на изхода (гейта) понякога си има преимущества.

 

Транзит

Дори ако само преминавате през някое летище с транзитни полети, все пак очаквайте паспортни проверки, проверки по сигурността или дори чекиране. Уверете се, че документите ви са на леснодостъпно място и проверете изискванията за ръчния багаж на летищата и държавите, през които преминавате.

Винаги питайте дали ще трябва наново да чекирате багажа си или той ще отиде на крайната ви цел. На някои места не се следва логиката, че багажът ви ще лети с вас до крайната ви дестинация. Питането е винаги най-добрият вариант за избягването на изгубен багаж.

 

Добър трик

Уверете се, че вашият паспорт/лична карта и бордна карта (хартиена или електронна) са на леснодостъпно място. Понякога се налага да ги показвате на входа на летището, на гишетата или машините за чекиране, преди проверките по сигурност, на паспортния контрол, на гейта преди да се качите на самолета, дори и в самия самолет на стюардите и стюардесите.

Някои летища изискват да се показва бордната карта/резервацията, за да се влезе в залата за излитащите или дори на самото летище. Уверете се, че всичко е наред с документите ви, за да избегнете драматични ситуации. Особено в държави и на летища, които не познавате много добре.

 

Златното правило

Имаме едно (обаче златно) правило. Следвай останалите. Прави, каквото прави човека пред теб – на проверките за сигурност, при чекиране, на гейта.

Слушай какво ти казва персонала на летището и какви съвети дава и на другите пътници. Тяхната работа е да помагат. На тях им се плаща, за да ти помогнат да се качиш на самолета и да освободиш място на летището им за други пътници.

Ако не си сигурен за нещо – питай! Питай служителите, питай човека до теб. Ако мислиш, че не говорят езика ти, по-добре е все пак да питаш на език, който говориш и разбираш, и да се пробваш. Ще се изненадаш колко е лесно да намериш някого, който да говори езика ти или пък да те хване за ръчичка и да те преведе през всички процедури на летището.

Наблюдавай внимателно всичко, което се случва около теб. Гледай, слушай, стой буден и бдителен. Всичко друго ще дойде естествено. След няколко полета ти ще си този, който ще помага на всички останали, които се притесняват за първия си полет.

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - в самолета
Да се запознаем с процедурите по сигурност на борда на самолета.

Самостоятелно летене за първи път

Добре, летя веднъж, два пъти, три пъти. Но винаги досега си бил с някой познат – приятел, колега, милата дама, която те заговори на гейта, готиния господин, който ти помогна да си качиш багажа в самолета.

Сега за първи път летиш САМ. Наистина сам. Наоколо няма усмихнати лица, които да разведрят полета ти. В този момент може да се почувстваш все едно летиш за първи път изобщо. Но ти вече знаеш какво да правиш – имаш опит. Няма нужда да се плашиш или ужасяваш. Около теб вероятно има хора, които летят за първи път. Помогни им да се успокоят и да се насладят на полета си. Или пък си поговори със стюардесите – те обикновено се радват ако могат да помогнат на пътник. Или пък си вземи хубава книга (тя може да те накара да съжаляваш, че не отиваш към по-далечна дестинация, така че да имаш време да я довършиш).

Let the journey take you to  Манифест на пътешественика

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - гледка от самолета
Залез в небето

Когато се появи за първи път фобия

За последните 40+ полета аз развих ужасен страх от летене, наричан още авиофобия или аерофобия. Прочетох купища статии и изследвания за това как мога да я превъзмогна – по темата съм прочела повече отколкото учениците през целия си гимназиален курс. Фобията ми се появи преди около 2 години изведнъж. Затова е много трудно да разбера как да се справя с нея. Засега не съм говорила с професионалист по въпроса, но съм си извлякла няколко извода за себе си.

 

Ако фобията ти от летене се появи без специална причина – не е инцидент, турбуленция или някакъв проблем по време на полет, тогава вероятно трябва да се бориш със страха си от фатален край или с клаустрофобията си. За мен е първото и трябва да се преборя с усещането си, че всичко е тръгнало на зле.

 

Летенето е най-безопасният начин на придвижване

Забелязала съм, че статистиките за това колко безопасно е всъщност летенето, статиите за това как всъщност работят самолетите, пълното резюме на капитана, не ме карат да се чувствам по-добре. Причината е проста – фобиите са ирационални, не могат да бъдат логически обяснени, не могат да се решат като задача по математика.

 

Ако сте развили фобията си след инцидент или много стресиращо събитие на борда на самолет – вече е друго. И на мен ми се е случвало – птица повреди единия от двигателите на самолета, но все пак успяхме да се приземим успешно, остават си 10-те най-страшни минути от живота ми. Тогава трябва да отидеш при терапевт. Всъщност в такъв случай не съм сигурна дали се нарича фобия. Все още се опитвам да разгадая това. Оценявам всяка помощ.

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - гледка от самолета към Нова Зеландия
Гледките към Нова Зеландия ни напомнят, че казваме довиждане на това райско място.
Разсейване

Мисля, че разсейването е най-доброто решение. Да се опиташ да не се фокусираш над тъмните мисли в главата си, а да правиш каквото и да е друго. От личния ми опит – ето какво можеш и не можеш да правиш, за да си помогнеш:

 • Говори си с някого (някои приятел или непознат в самолета) – комуникацията ще те пренесе на друго място и в друго време .
 • Четене / гледане на филм / играене на игри – едно нещо е много важно – нищо свързано с летене, самолети и най-вече с катастрофи!!!
 • Работене – поне ще свършиш нещо полезно.
 • Спане – най-добрата опция – уловката е, че трябва да заспиш след като си се качил на самолета.
 • Аз обикновено употребявам известно количество алкохол – но не мога да го препоръчам – всички стимуланти имат свойството да правят страховете ти дори по-лоши. Има тънка линия между това да изпиеш едно питие, за да отпуснеш мускулите си и това да се дехидратираш и напиеш, и да причиняваш на себе си и околните неприятности.

 

Съвети за първия полет - наръчник за летене - малък самолет на летището
Подготвяме се за изпълнен с прекрасни гледки полет над линиите Наска. Наце се опитва да вдигне самолета.

 

Това беше нашият опит за кратък наръчник за това как да се насладите на първия си полет и да избегнете проблеми преди излитане, на летището, в самолета или когато летите сами. Оставаме отворени за вашите предложения как да го подобрим, а и самите ние ще допълваме с това, което ни хрумне.

Лек и безавариен полет!

 

Можете да прочетете и за едно от най-стресовите ни преживявания на летище досега.

 

Абонирайте се за нашия RSS feed за още истории, съвети и вдъхновения от различни краища на света!

2 Responses

 1. Калоян Пламенов
  | Отговор

  Мерси за полезната информация и поздравления за прекрасния Блог.

  • Благодарим и ние за хубавите думи! Пожелаваме Ви успешни и безаварийни полети!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!