16 любими места за спа в България

 

Спа и релакс в България – преживяване, което да не пропускате

 

Колкото и да сме почитатели на активния живот, движението и танца; колкото и да сме противници на моржуването на дивана; колкото и да сме луди за връзване, които не се спират – не можем да си кривим душите и да кажем, че не обичаме СПА и релакс. Всъщност опитът ни издаде: оказа се, че сме прекарали не малко от уикендите ни в България в басейна, в сауната и парната баня, или просто лежейки на някой шезлонг. Последното плавно преминава към другото любимо преживяване, включващо сънища – СПЯ.

И какво е специалното в СПА и СПЯ? Дали е възможността да отпуснеш тялото си, да оставиш съзнанието си да се рее безцелно, или да се заредиш с енергия и нови идеи? Може би комбинация от трите. А най-хубаво е, когато природните ресурси, в комбинация с труда на човека, са изградили основата на всичко това, условията за едно такова СПА и СПЯ благоденствие.

 

Любими места за спа в България - Долна баня

 

За щастие България е богата на природни ресурси – минерални води, лечебни извори, чист въздух (на повечето места). Планините и равнините предоставят разнообразни възможности за отпускане, релакс, почивка, лечение.

И започваме да си спомняме, присещаме, унасяме в спомени за местата из България, където сме се отдавали и се отдаваме на спа и релакс…

 

И така се появяват поне 16 причини, поради които можем да считаме България за истински диамант в спа короната на Европа, за спа-бижу или най-малкото за спа столица на континента на релакса, отпускането, лечението и благоденствието!

 

 

Сапарева баня

Малко градове могат да се похвалят със собствен гейзер. Сапарева Баня скромно посреща гостите си с пушещия гейзер в центъра на града. Той ни привлича с близостта си до София, с усмихнатите местни и с широкият избор на басейни и термални удоволствия за разхубавяване и почивка. Въобще можем да го прекръстим на СПАпарева баня.

Let the journey take you to  Забавление в парк Рила по всяко време на годината

 

Любими места за спа в България - Сапарева баня

 

Баня

Не помним как попаднахме в малкото село Баня в Благоевградска област. Но едвам ни удържаха да не се цопнем в 50-градусовото джакузи навън. Да, трябва да се охлажда известно време, преди да влезеш, освен ако не искаш да си свариш органите бързо. Когато температурата на водата падна до под 40 градуса, тогава изживяхме едно блаженство (а и бяхме хапнали обилно, докато чакаме).

 

Любими места за спа в България - Баня

 

Долна баня

Още римляните са оценили района на Долна баня за минералните му извори. Затова и ние няколко пъти сме оценявали откритите басейни с различни температури, с които можеш да си правиш шокова терапия без да се налага да излизаш от водата. СПА за мързеливци, както и за екстремисти (които обичат да се въргалят в снега след 15 минути в 40-градусовия басейн).

 

Любими места за спа в България - Долна баня
Най-коравите се търкат със сняг

 

Чифлик

Курортен комплекс Чифлика предлага голям минерален извор и множество хотели с басейни и спа. Най-добре ни се получи, когато се плицикахме на открито точно до самия главен път на селото, за да виждаме какво става. Да не забравяме, че алкохол и топъл басейн могат да бъдат коварна комбинация, но пък снимките после разказват всичко.

 

Любими места за спа в България - Чифлика

 

Пчелин

Село Пчелин и Пчелинските бани се славят с един от най-горещите минерални извори – 73 градуса по Целзий. Селото е малко и няма много възможности за настаняване, но пък това се компенсира от спокойствието и възможностите за СПЯ.

 

Любими места за спа в България - Пчелин
Готови за сън в Пчелин

 

Вършец

Водите в град Вършец са вкусни за пиене и съдържат какви ли не полезни елементи. Хората ходят там не само за лечение и релакс, ами и за да се насладят на приятния климат на курорта. То въобще възможно ли е курорт да има неприятен климат? 😄

Let the journey take you to  Началото на едно голямо пътуване

 

Любими места за спа в България - Вършец
Гледка към покрайнините на Вършец

 

Костенец

Районът на Костенец е богат на минерални извори. Освен за СПА, може да пробвате риболова или дългите разходки сред природата. Близостта да столицата като че ли не привлича прекалено много хора, защото някак си спокойствието все още доминира.

 

Любими места за спа в България - Долна баня
Екипировка за зимно спа – хавлия, бански и топла шапка

 

Говедарци

Село Говедарци може и да не се хвали с минерални извори, но там можем да разпуснем край басейна, да се охладим на реката, да подишаме чист въздух. Все хубави неща за добро здраве и настроение.

 

Любими места за спа в България - Говедарци

 

Панагюрище

Панагюрище е ключово за историята на България място. Може и да не са декларирали наличие на топли минерални извори, но ще се намери къде да отидете на спа и релакс. А и можете да научите толкова много за българските революционерки и въстанията срещу Османската империя.

 

Любими места за спа в България - между Боровец и Сапарева баня
Понякога пътуването е толкова красиво, че забравяш за дестинацията

 

Кюстендил

Град Кюстендил е добре познат на любителите на черешите. А ще бъде страхотно, ако се запознаем и с неговия СПА потенциал. Римските терми и турските бани говорят, че потенциалът на мястото е бил припознат още преди векове. Така че няма какво да чакаме, освен да припознаваме и ние!

 

Любими места за спа в България - Долна баня
Познавате ли ги тия двамата в парата?

 

Банско

Известният в Европа зимен курорт Банско съвсем спокойно може да ни забавлява и през лятото. Освен с катерене и разходки, можем да се поглезим в някой от многото хотели с басейни и спа центрове. А след изморителен ден по пистите на курорта, последното е задължително.

 

Любими места за спа в България - Банско

 

Боровец

Съвсем наблизо до София, любителите на ски и сноуборд добре познават Боровец. Курортът е едно от първите места за отдих в България, вероятно и на Балканите, а защо не и в Европа. А както знаем, СПА и СПЯ са откакто свят светува, затова и най-старото място за отдих не може да не предостави необходимите за тези дейности съоръжения.

Let the journey take you to  Валенсия - околностите

 

Любими места за спа в България - Боровец
Изгревът от Боровец

 

Белчин баня

Село Белчински бани е известен балнеоложки център, благодарение на топлите си термални води. Дали профилактично, дали за лечение, или просто за удоволствие – свежият въздух там най-добре се комбинира с лечебните води и гостоприемни местни.

 

Любими места за спа в България - Белчин баня
Под дебела сянка – лято в Белчин баня

 

Пампорово

В духа на зимните курорти, и в Родопите не остават по-назад по отношение на СПА възможностите. Свежестта на боровете, обаянието на планината, и мързелуването край басейна – да, Пампорово компенсира за завоите по пътя до там.

 

Любими места за спа в България - Пампорово
Алтернативно спаиглу. Става същинска сауна вътре.

 

Велинград

Много хора хора наричат Велинград „СПА столица на Балканите“. Няма да им броим геотермалните находища, само ще кажем, че макар и да се опитват да го направят комерсиално, все още може да се намерят подходящи местенце за СПА и СПЯ. И липсата на много облаци определено е плюс.

 

Любими места за спа в България - Велинград

 

Хисаря

Каквото и да кажем за качествата на хисарските извори, ще бъде недостатъчно. Лекуват какви ли не болести, имат безброй положителни ефекти върху ума и тялото. Няма народи или племена, които да са живели в Хисаря през вековете, без да са се насладили на ползите от минералните води.

 

Любими места за спа в България - Хисаря
Край извор в Хисаря

 

Ами тогава какво чакаме? Да вземем да идем на баня или да релаксираме? Или пък да редуваме СПА със СПЯ в полезни количества? Спа в България – изживяване, което да не пропускате!

 

Прочетете още за нашите различни спа преживявания по света – в Япония, Перу, Нова Зеландия и Унгария!

 

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!