Сенегал – по улиците на Дакар

пътуване до Сенегал, Дакар, Каса Мара
Първия ни bed and breakfast в Сенегал

 

Началото на една авантюра

Хакатонът за подобряване на данъчната администрация на Сенегал приключи. Излизаме от „затвора“ на петзвездния ни хотел в Дакар. Време е да видим истинския живот по улиците на столицата и да научим повече за Сенегал в предстоящата седмица.

Първата разлика е концентрацията на изпотявания – още по пътя за b&b се изпотихме повече пъти, отколкото за 3 дни на петзвездни климатици. Тесни, но асфалтирани улички през квартала на посолствата ни вдъхват надежда, че ще сме далече от основната пътна артерия и прилежащите ѝ газове. Последните не се вписваха в представите ни за 5 звезди, но си бяха там.

Внезапното спиране на тока също. Бяхме чели по блоговете от 2014 г. за Дакар, че било нормално да спира тока внезапно. Първите ни три дни престой определено се радваха на внезапни спирания на тока с последващи включвания на резервни генератори. Спиранията уцелваха и кофти моменти за нерадост на всичките 80 души в конферентната зала, както например по време на речта на министъра на финансите. А още не знаехме, че в луксозния хотел ще са ни последните спирания на ток в Сенегал, учудващо и напук на всички очаквания.

 

пътуване до Сенегал, Дакар, Каса Мара, бира Газела

Реалността на Дакар

Хубавото на новия ни хотел е, че е в нормален жилищен квартал. Наслаждаваме се на музиката от близката джамия и на не толкова забързания и тежък трафик.

Посрещат ни с просторна стая с климатик и сядаме в двора да хапваме и да се черпим – имаме рожденик днес – Наце.

Научаваме за местната бира Газела, която толкова ни се услажда, че изпиваме няколко големи (по 630мл) Газели със скоростта, с която това прекрасно животно бяга от хищници. Подготвяме се физически и психически за самостоятелен полуден в опознаване на Дакар, а довечера отново самостоятелно ще вземем Марти от летището, защото усещаме, че с такситата пазарлъкът ще върви много добре. Още не знаем, че бая Газели ще изпием до края на престоя си в Сенегал.

Let the journey take you to  Най-добрите места за пътуване според типа пътешественик

 

пътуване до Сенегал, Дакар, Алмедис, плаж, океан, риболов

 

Придвижването

Спазаряваме се с едно жълто-черно традиционно (полуразпадащо се) такси и се отправяме към района Les Almedies. Бяхме чели, че е район с прекрасна крайбрежна линия, приятен за разходки. Таксито ни остави на един почти закрит базар на брега на океана. На базара бързо се отказаха от нас, особено като чуха, че ни е първи ден и още само оглеждаме.

Слизаме до тесен плаж с много камъни – водата е приятно топла. Импровизираните шатри от няколко навързани шала не се ползват, защото е облачно днес.

От касетофон, който вероятно е доста по-възрастен от мен, се носят танцувални ритми. Група момчета доволно преминава покрай нас, демонстрирайки ни улова си от по една водна змиорка за всеки.

 

пътуване до Сенегал, Дакар, плаж, шатра, чадър, шезлонг

пътуване до Сенегал, Дакар, Алмедис, плаж, океан, риболов
Импровизирана плажна шатра

 

Най-западната точка на континентална Африка

На картата бяхме видели, че сме много близо до най-западната точка на континентална Африка – и нямаше как да не се опитаме да идем там.

Един мъж се присламчи към нас, предлагайки ни екскурзоводни услуги. Отказахме. Питахме го дали знае как се стига до най-западната точка на Африка. “Елате с мен, тук им един пряк път.”

Оказа се, че най-западната точка на Африка е част от имота на един хотел. Хотела беше в ремонт и нямаше много варианти да влезеш, легално или не. Решихме, че едва ли гледката ще представлява нещо по-различно от тази от многото плажове наоколо…

Но някак си е леко несправедливо да няма свободен достъп до най-западната точка на Африка, не мислите ли?

 

пътуване до Сенегал, Дакар, Футбол, плаж, крайбрежна линия, океан
Кварталното първенство е в разгара си

 

Вълните чакат да бъдат яхнати

Продължихме из многото посолства и симпатични новички сгради, заобикаляйки крачещи наляво-надясно охранители и техните навъсени погледи всеки път, когато Наце посегнеше към фотоапарата.

Let the journey take you to  Индия - Делхи

Намерихме спасение и спокойствие в дълготърсената крайбрежна улица с много заведения. Това се оказа меката на сърфа и сърфистите в Сенегал. Сядаме на дървени столове и маси на първи ред с лица към вълните и сърфистите. Можеш да забележиш от съвсем начинаещи, плицикащи се в плиткото малчугани, до изкусни артисти, които заедно с дъските си въртят пируети по вълните. Беше перфектното място за почивка с артистичното шоу на многобройните сърфисти пред очите ни.

Обичате ли да карате сърф? Бихте ли насрочили Сенегал за следващата ви сърф дестинация?

 

Сенегал, Дакар, Плаж

 

Сенегал, Дакар, Плаж, сърф, бягане, пътуване
Много търпение се изисква да бягаш в толкова малка обиколка, докато вълните те зоват.

 

Квартала на богатите

По улиците на квартала на посолствата пък забелязваме много не-местни хора да тичат, да правят джогинг или поне да вървят облечени в спортни екипи.

За нас остава хидратирането с вода и друга бира от Африка – Flag, и разходките из свечеряващите се прашни улици в търсене на място да хапнем нещо. В този квартал, освен симпатични сгради с охрана и спортуващи чужденци, се забелязват естествено и прашни подобия на тротоари, будки, предлагащи газирани напитки и други необходимости, и усмихнати семейства с деца на разходка по здрач.

 

пътуване до Сенегал, Дакар, вечеря, ресторант

 

Няма такси, което да ни подминава без да ни прикани да се качим в него с подсвирване. Засега не ни интересуват превози, защото в тъмното успяхме да намерим едно заведение, в което да хапнем салата, да пием по чаша вино и да се обгърнем в сладките миризми на запалените наргилета.

 

Посрещането на последния член от експедицията ни

След този релакс и поредното празнуване на рожден ден, сме готови да се отправим към поредното предизвикателство на деня: да вземем Марти от летището.

Let the journey take you to  Малта - стигат ли 3 дни?

За 0.3 секунди сме хванали такси от пътя, спазаряваме цена 1000 франка – близо сме все пак.

На летището се започва едно дълго чакане. Първо се опитваме да чакаме отпред на летището и наблизо, но в един момент охраната ни изритва (как сме влезли, не е ясно). Заставаме зад решетката-ограда, където всички простосмъртни чакат. Хората са облечени официално – в бубу, със секси официалните обувки – чехли. Ние пък сме взели повечко минерална вода.

На тръгване пазарлъка от летището трае по-дълго – накрая постигаме консенсус и местният такси-разпределител-бос отива да буди съответния шофьор. Дали остана сънен или беше просто глупав, но на три пресечки от хотела и с обяснения на децата от квартала, накрая се наложи пак ние да го навигираме.

 

пътуване дакар сенегал

 

Затворихме празненствата за рождения ден на Наце в пълен сенегалски състав, с ароматно червено вино от България и прясно измити за него чаши от сенегалската кухня.

 

Останете с нас в следващите дни на нашето сенегалско приключение! Утре продължаваме покрай океана и чак до пустинята!

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!