Из великолепната Исландия с кола – всичко, което трябва да знаете

Ново осъзнаване! Обожаваме да пътешестваме с кола, или на чист български – да правим роуд трипове! Обичаме да скочим на колата за кратко пътуване, както когато прекосихме Балканите за няколко дни, обичаме и малко по-дълги обиколки, както когато странствахме из Кипър за седмица, а ако имаме повече време, направо се мятаме към Нова Зеландия и пътят става наш дом. Обожаваме да научаваме за историята и да се възхищаваме на природата, както направихме в Ирландия и в Прибалтийските страни, а понякога обичаме спонтанните решения и ежедневните разходки със скутер, както правехме в Бали.

С толкова много любов става ясно, че следващо пътешествие с кола е неизбежно. Обичаме и Исландия, но опитите ни да я посетим се увенчаха с успех чак през март 2017 година. С малко проучване и планиране се оказа, че можем да съчетаем любовта си към Исландия и към роуд триповете, че даже и да поръсим с мечтата да видим Северното сияние!

Картичка с наши снимки от Исландия

Iceland, road trip, places to visit, guide, snowy roads, mountains

 

Планиране на пътешествие до скъпа страна

Открихме два варианта да опознаем Исландия – с кола, демек роуд трип, или с екскурзии с автобус или ван. Други варианти са хеликоптери, лични шофьори с коли, телепортиране – но да си признаем, не сме милионери! Затова грубо сметнахме колко би излязло нашето пътуване, ако го осъществим с кола под наем за 6 дни и разглеждаме самостоятелно, включително и някои платени екскурзии. Сметнахме цената и при комбинация от различни екскурзии в различни райони на страната. Първото беше малко по-евтино и също така предлагаше любимата ни свобода да си правим нещата с нашето темпо – следователно избрахме този вариант! Само трябваше да намерим кола под наем, да запазим за спане тук и там и да проверим къде да ходим сами и къде е по-добре да сме с тур/екскурзия.

 

Маршрут

Не ни отне много време да определим маршрута. Пътуването ни из Исландия се осъществява през март – което си е още зима. Това отписва много пътища за каране, защото са затворени и непроходими през зимата. Половината от дейностите, като приключения и екскурзии – също са смислени само за летния сезон. И така, по препоръки на приятели и проучване онлайн, установяваме следното – ще се разхождаме в южната част на страната. И ще се придвижваме сами, т.е. чрез шофиране на колата под наем.

 

Google Map for Road trip in Iceland
Тук има линк към Google картата на нашия маршрут в Исландия.

 

Транспорт и коли под наем

Компаниите за коли под наем и типа на желаното от нас возили пренесоха историята на планирането на едно ново равнище. Повечето форуми съветваха да се наема Нисан Джимни (Nissan Jimny) като страхотен баланс между 4×4 за зимни условия и цена. Видяхме големи трудности да намерим компания за коли под наем, която да не ни „ограбва“ с цените и да не иска да ни блокира хиляди евро по картите с цел застраховка. Накрая, след като Наце беше прекарал няколко нощи в търсена на достъпна като цена кола за 6 дни през зимата, намери една и резервирахме. Нашето Джимни беше минало 100 хиляди километра отдавна, но беше трудно да го спреш и не ни подведе нито веднъж на който и да е чакълест път (а такива има много в Исландия). Държеше се добре и на заледените и заснежени участъци.

Let the journey take you to  Опознай България с книга в ръка

 

See and photograph the Northern Lights or Aurora Borealis near Höfn, Iceland
С нашето любимо Джимни, дебнейки Северното сияние

 

Дори влезе в ролята на ресторант за нашите обеди „в движение“.

Накрая трябваше да платим глоба заради това, че върнахме колата няколко часа по-късно. Успахме се, изпуснахме си самолетите, повече за това в друга статия. Глобата не беше напразно, защото имаха толкова много резервации, че някакви хора чакаха за нашата кола няколко часа. Та, платихме си да махнем лошата карма. Притеснителен е експоненциалният растеж на туризма в Исландия. Представяте ли си, всички компании за коли под наем са резервирани до час и до кола за месец напред? Повече по темата ще споделим в историята за исландците, бъдещето на живота в Исландия и защо за последната година толкова много туристи избират Исландия като дестинация.

Iceland, road trip, places to visit, guide, Seljalandsfoss, waterfall, forest

 

Храна и настаняване

Вече имаме колата и маршрута. Не беше лесно да намерим поносимо за джоба настаняване. Направихме всичко възможно да спим на красиви места с удобно местоположение и дружелюбни домакини. Най-много ползвахме Airbnb и Booking.com. Тъй като всичко по презюмция е много скъпо в Исландия, запазихме само два организирани тура – в ледените пещери и разходки по глетчера (ice caving, glacier hiking). За останалите неща решихме да действаме самостоятелно – например да преследваме Сиянието сами, да шофираме до красиви водопади, каньони, гейзери, плажове, гледки, т.н. Заредихме с храна от голям супермаркет до Кефлавик, като това включваше и местни специалитети за пробване – като местното (да кажем кисело мляко) Skyr. Не ходихме да ядем по заведения и това ни спести много пари, ядохме навън само веднъж в Рейкявик и то на място, препоръчано от полуместен (на половин цена спрямо останалите ресторанти). Така хем опитахме местни манджи и специалитети, хем малко исландски шоколад и бири от района – Викинг и Боли, хем спестихме някоя крона.

А между другото, ние исландска крона не сме пипали. Направихме цялото пътуване без да пипаме пари в кеш. Голям кеф!

Iceland, road trip, places to visit, guide, lunch in the car

 

Бюджет за обиколка с кола из Исландия

Вече имаме идея за транспорт, храна, настаняване, неща, които трябва да направите за пътуването ви в Исландия. Общият бюджет не изглежда като една седмица в Южна Америка или Европа, но все още е много по-добре от съответните варианти, когато някой се грижи за всичко това и плащате за това двойно. Така че част 2 от нашата мисия, която е „да не фалираме в Исландия“, изглежда, че ще завърши успешно. Част 1 беше да се поберем в ограниченията за ръчен багаж, и така се случи, тъй като тежките връхни дрехи и обувките за туризъм бяха на нас през повечето време. Така че, след като организирахме багажа и бюджет, остава мисия номер три – най-важната част – да се наслаждаваме на Исландия и попием всяка красота и чар, които можем.

Let the journey take you to  11 изненади от Лондон при първото ни посещение

Кола под наем + застраховка 614 евро; + 192 евро гориво за около 1500 км; глобата за връщане на автомобила по-късно от обещаната – 56 евро. Наздраве!

Сметките в магазините за хранителни стоки се връзват на 100 евро за седмицата (включително 5 бири и похапване в закусвалня); лека вечеря в ресторант в Рейкявик, посещаван от местни жители – 45 евро. Можете да направите сметката – ходенето в ресторант се равнява на три дни на ядене от магазина.

Настаняване общо за 6 нощувки – 532 евро.

Iceland, road trip, places to visit, guide, Reykjavik, beers, chocolate

 

Какво да правим и видим в Исландия

Ето списък на нещата, които можете да правите, неща, които можете да видите, неща, които да опитате в Исландия. Започваме с безплатните/без входни такси и завършваме с тези, за които плащахме. Това е моментът, в който да млъкнем и да оставим снимките да говорят сами за себе си. 📷  🙂

 

По пътя

Всеки завой в Исландия крие следващата голяма изненада. Карайте внимателно и се наслаждавайте на гледките около вас. Шофирането в Исландия си е преживяване и ще ви запознае с едни от най-красивите (и фотогенични) гледки в страната!

Iceland, road trip, places to visit, guide, snowy roads

Iceland, road trip, places to visit, guide, on the road, horses

Водопади

Водопадите имат живителна и притегателна сила. В Исландия няма да ви липсват водопади. По-долу ще видите част от водопадите, които посетихме – в парка Thingvellir, известния водопад Gullfoss, красивите Seljalandsfoss и Skógafoss.

Iceland, road trip, places to visit, guide, tectonic plates, Тhingvellir Iceland, road trip, places to visit, guide, waterfall, Skógafoss

Iceland, road trip, places to visit, guide, waterfall, Gullfoss Falls
Вулкани

Исландия е вулканичен остров, затова там непременно си в близост до някои активен или изстинал вулкан. Аз трябваше да се скарам на един конкретен вулкан, който преди години изригна и провали плановете на много хора – Eyjafjallajökull.

Iceland, road trip, places to visit, guide, mountain

 

Каньони и долини

Каньони, датиращи от Ледената епоха, и приятна изненада – полета от лава, обрасли в трева, реки, пресичащи пътя…да продължаваме ли?

Fjaðrárgljúfur, canyon, Iceland, road trip, places to visit, guide

Iceland, road trip, places to visit, guide, green lava fields

 

Плажове

Романтиците в Исландия се озовават на плажа, рано или късно. Така и ние се озовахме на плажовете Jökulsárlón, Vik, Reynisfjara, та дори и на един до столицата Рейкявик. Тен едва ли ще хванете, но пък винаги можете да се полюбувате на гледката и плисъка на вълните.

Let the journey take you to  Камино де Сантяго - въпроси и отговори

Iceland, road trip, places to visit, guide, Jökulsárlón, beach

Iceland, road trip, places to visit, guide, Reynisfjara, sunset
Гейзери

От толкова много подземни минерални извори, то е ясно, че ще има и гейзери. А да чакаш с притаен дъх следващото изригване си е класика.

Iceland, road trip, places to visit, guide, geyser, Strokkur Geysir

 

Столицата

Стига ли ви живота на село? Ами Исландия има и голям град – столицата на Рейкявик – за тези, които търсят градско усещане и вибрации (да се чете: много хора, кафенета, ресторанти, барове, културни представления).

Iceland, road trip, places to visit, guide, Reykjavik

Да се смесиш с местните

Дали ще спреш да се стоплиш в някое кафене, ще идеш на изложба или просто ще си поговориш с домакините – кой казва, че исландците не обичат да си общуват с гости?

Iceland, road trip, places to visit, guide, Reykjavik, beers

Термални басейни

Решихме да посетим Синята лагуна. Трябва да резервирате предварително – това е една от най-популярните атракции, включително кратка отбивка за тези, които имат свързващи полети в Рейкявик.

Iceland, road trip, places to visit, guide, Blue lagoon, spa

Разходка по глетчер и из ледени пещери

Слагаме котките и започвам да ходим по тънък и дебел лед, целта е да се почувстваме малки в ледената шир и да намерим някоя ледена пещера.

Iceland, road trip, places to visit, guide, hiking, ice caving, Breiðamerkurjökull

Iceland, road trip, places to visit, guide, Vatnajökull, ice caving, hiking

Ледени пещери – фотографски тур с местни

Това беше най-яката екскурзия в Исландия – съчетана с невероятно интимно преживяване в ледена пещера, възможност за правене на снимки (гърбът на Наце дълго го понаболваше от странните пози, които заемаше в пещерата с нисък покрив) и възможността да разговаряш с човека, който е стартирал една от първите приключенски компании в Исландия.

Iceland, road trip, places to visit, guide, hiking, ice caving, Breiðamerkurjökull

 

Практически съвети

Mагазините за алкохол работят до 18.00 часа. В супермаркетите или магазините за хранителни стоки не се продава алкохол. Освен ако не смятате, че 2,5% бира е алкохолна напитка, но кой би се объркал така?

Внимавайте с топлата вода – идва с температура 70-80 градуса по Целзий – направо от под земята.

Шофиране – повечето от шофьорите в Исландия не са толкова толерантни, затова внимавайте. Но пък елфите са там, за да ви защитят.

Бензиностанциите работят с карти и най-напред задавате максималната сума, която да ви бъде таксувана на картата от бензиностанцията. Ако не знаете колко гориво искате да сложите, опитайте да зададете по-малки ограничения, за да избегнете изненади и много пари, блокирани по картите ви.

*Всички съвети и информация са от март 2017 година.

 

Iceland, road trip, places to visit, guide, hiking, ice caving, Breiðamerkurjökull

 

Харесва ли ти тази статия?

Пътувай с нас и следи новини на нашата страница във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!