Подготовка за пътуване в Сенегал

 

Как си избираме дестинациите за пътуване? Понякога те ни избират. Така се случи и със Сенегал. Най-западната държава в Африка ни избра. След двудневно хакатон събитие за данъчната администрация на Сенегал започнахме да планираме да останем малко повече, за да опознаем страната и хората. И така, от място, за което не знаехме почти нищо, Сенегал се превърна в следващата ни дестинация, за която да организираме пътуване. Пътуване, което щеше да е дълго само седмица и да има за цел да побере максимално много преживявания. Да, ще трябва да сме бързи, отново.

 

Сенегал - лодки и флагове в Розовото езеро, Lac Rose

Сенегал, Попенгуин, плаж
360-градусова гледка от Попенгуин, Сенегал   l Права на снимката: Мартина Гълъбова

Защо Сенегал?

Тъй като не знаехме почти нищо за страната, поводът за нашето посещение беше фактът, че бяхме одобрени за хакатон. Събитието бе организирано с цел да внесе иновации и сътрудничество за подобряване на данъчната система в Сенегал. А ние обожаваме да комбинираме работа и пътуване, както вече знаете!

Бърз поглед в една от любимите ни книги за пътуване – The world на Lonely planet – ни беше достатъчен да се вдъхновим да поостанем и след събитието!

 

хакатон за събиране на данъци в Теру-би, Дакар, Сенегал
Нашият отбор номер 3 беше най-добрият.

 

Сенегал, Мбур, плаж
Дигиталните номади работят на плажа на Мбур, докато останалите тренират. | Права на снимката: Мартина Гълъбова

Сигурност

Заради стотиците стереотипи, насадени ни от медии, образователни системи и т.н., някои от нас никога не биха погледнали на Африка като континент, който можеш свободно и спокойно да посетиш. Но, болести и престъпление се случват навсякъде, затова проверяваме внимателно ситуацията, докато планираме посещението си където и да е. И зарязваме стереотипите!

Така и направихме по отношение на сигурността. потърсихме актуална информация за обстановката в страната. Започнахме със сайта на Министерство на външните работи на България (може би ще ни осъдите за мазохизъм), защото това е официален източник за пътуващи българи. Сайтът ни посъветва да сме внимателни и да проверим текущата обстановка – затова и се опитахме да се свържем с посолството в Мароко (България няма посолство в Сенегал). Минаха два месеца и още нямам отговор на имейла. Добре, че не ни трябваха спешно. Какво ли щяхме да правим, ако наистина имахме нужда от тях?

Let the journey take you to  Мавриций

Различни онлайн източници апелираха да сме внимателни и да взимаме мерки на общо основание. Дори и авторитетни сайтове генерализираха и без специални причини ни оставиха в мъглата и объркването.

За наше успокоение, намерихме няколко блогъри, които се хвалеха с прекрасните си преживявания от 2014 година. Организаторите на хакатона ни увериха, че ние ще сме най-пазените в Дакар. Това беше достатъчно. Послушахме конкретна информация от хора, които са на практика там, и игнорирахме отрицателните твърдения на общо основание онлайн. Както правим всеки път. 🙂

 

 

 

 

 

полицай на пътя в Сенегал
Още на първия ден пътните полицаи ни спряха три пъти. | Права на снимката: Мартина Гълъбова

 

полицайка от нашето пътуване до Сенегал
Полицайките са тук, за да те пазят на пътя! | Права на снимката: Мартина Гълъбова

Визи

Още веднъж сайтът на МВнР съдържаше остаряла информация за нуждата от визи за българи. Направихме бърза онлайн проверка и всички други източници твърдяха, че няма нужда от визи за българи, влизащи в Сенегал. След потвърждението от организаторите на хакатона, оставаше само едно – да си издадем отново жълтите книжки (сертификатите за ваксина срещу жълта треска). Всички източници твърдяха, че този документ е задължителен, ако се опитваш да влезеш в Сенегал.

Както някои от вас знаят, бяхме ограбени в Бразилия преди две години и жълтите ни книжки не са вече с нас. Магически успяхме да влезем в Боливия тогава (по земя). В Сенегал обаче щяхме да пристигнем по въздух – което обикновено означава затегнат контрол на границата. И така, след кратка сага по преиздаването на книжките и борба с бюрокрацията, накрая имахме нови жълти сертификати!

П.П. Както можеше да се очаква, никой не ни ги поиска на границата.

жълти книжки за пътуването до Сенегал в Африка
Нови жълти книжки – тук!

 

жълти книжки за пътуване до Боливия
Влизаме в Боливия безстрашно – без сертификат за ваксина срещу жълта треска!

Полети

Сенегал не е типичната туристическа дестинация, затова и очаквахме невероятно високи цени на полетите. Проверката в Skyscanner не опроверга това очакване.

Let the journey take you to  Практически съвети и трикове за Южна Америка

Ако летите от Европа, има много добри нискотарифни оферти през Казабланка, Милано, Лисабон и Мадрид. Връзките от София бяха малко трудни и скъпи и затова летяхме с Air France – София-Париж-Дакар. Ако планирате по-рано и сте гъвкави с датите, лесно можете да стигнете до Дакар за 400 евро, че дори и по-малко.

 

inside the aircraft : Paris - Dakar

взимане на багаж от летището в Дакар, Сенегал
Багажът от всички полети се събира на една лента в летището на Дакар – честито на чакащите! 🙂

 

Маршрут – какво да видим и какво да правим

Знаехме, че една седмица няма да е достатъчна да усетим Сенегал в цялата му пълнота и разнообразие. Затова решихме да не губим време в самостоятелно придвижване и търсене на места за отсядане, а да намерим местна агенция/гид  да уреди логистиката и да ни развежда. Намерихме някои агенции и гидове, които направо ни зашеметиха с цените си.

В един щастлив ден открихме случайно сайт с много полезна информация за Сенегал и забележителностите му. Заради чудните съвети и предложения решихме да се свържем с тях и да ги попитаме дали могат да ни организират пътуването. Получихме страхотно предложение по наша мярка на разумна цена и така се уговорихме да работим с Andaando Travel Tours of Senegal and Gambia. По-късно щяхме да разберем, че нашият маршрут ще съдържа дори изненади, които нямаше да можем да си организираме сами.

Благодарение на техния изчерпателен сайт, бяхме образовани къде какво да видим и правим в Сенегал. Знаехме, че трябва да го посетим и ще си заслужава!

 

 

Senegal map of POIs
Картата ни с POI-та в Сенегал

 

 

Сенегал, розово езеро, камили по пътя
Понякога това виждаш пред теб | Права на снимката: Мартина Гълъбова

Направи си сам, някои съвети:

  • потърси във форумите и блоговете за полезна информация като тарифи на такситата в Дакар, подходящи за забавления квартали, места с нескъпи хотели;

  • запознай се със спецификите на мястото – токът спира, интернет може да е бавен, комарите през дъждовния сезон, вътрешността на страната или крайбрежието;

  • местната валута е CFA франк, накратко франк. Използва се в много държави в западна и централна Африка. Можеш да теглиш пари от банкомати в Дакар или да обмениш в банка или change бюро;

  • не е препоръчително да се пие чешмяна вода, препоръчваме бутилирана минерална или много бира.

напитка Газел ананас за освежаване в Сенегал
Местната безалкохолна напитка Газела ананас!

 

Let the journey take you to  Перу - Пътят на слънцето
Сенегал, Розово езеро, сол
Солната индустрия изисква много работа

 

Очаквай нашите приключения в Сенегал! Да видим дали една седмица ни стигна да се потопим в културата на най-западната държава в Африка!

 

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!