Пътуване до другия край на света – организация и планиране

Нова Зеландия – страна, присъстваща в много списъци с мечти и цели. И няма как да не е, като само с повърхностен прочит какво може да се види и прави там човек бива омагьосан от маорската култура, невижданите другаде по света флора и фауна, планинските преживявания и опияняващи гледки, хобитски истории и какво ли още не… Така, надъхвайки се взаимно, споделяйки си разни статии за мечтаната дестинация, една вечер решихме, че е време да отиде в списъка с покорени от Магията на пътуването страни. До тук лесно, сега остава само да намерим полети, да измислим маршрут, как ще се придвижваме, къде ще спим и да отговорим на подобни въпроси за нашето пътуване до Нова Зеландия.

 

 

Полети

Започнахме с най-трудната и скъпа част – полетите.
Имаше интересни промоции от западна Европа в HolidayPirates, които на косъм ни се измъкнаха и не можахме да се възползваме. Отделихме немалко време да търсим в Skyscanner. При поредното търсене и опити да намерим промоция се оказа, че сме забравили да проверим Истанбул като отправна точка. Полетът беше намерен и минути по-късно закупен. China Southern Airlines щеше да има честта да ни превози от Истанбул до Оукланд с две междинни спирки в Китай (Urumqi и Guangzhou).

This is what you see if try to book top activities like Milford Sound cruise in the very last month

 

Придвижване в Нова Зеландия

След много четене се оказа, че най-предпочитаният начин за придвижване там е с наемане на превозно средство от типа на кола или кемпер. Гласувахме за кола и запазихме от местна компания две години подред награждавана за най-добра компания за наем на коли. По процеса на запазване си личеше, че са си заслужили наградите. През тях можеше да се вземе и билет за преминаване от Северния към Южния Остров с ферибот. Прочетохме насоките за шофьори, идващи от страни с дясно движение, гледахме едно две видеоклипове и отметнахме тази задача за свършена – имаме превоз в Нова Зеландия.

Let the journey take you to  Истанбул - пътят за Бали
2016_01_03_18_57_09.jpg
A view from the road, New Zealand

 

Маршрут

Във финализирането на маршрута много ни помогна този сайт. Ние си направихме собствена по наша поръчка комбинация от не така лошите предложения за обикаляне на двата острова.
За спането главните заподозрени бяха както обичайно – Аirbnb, Booking.com и Hostelworld.

Точно 15 дни преди първия полет получаваме писмо, че полетът ни е отменен и да се свържем с агент, за да решим какво правим. Този процес беше поет от trip.bg като посредници, не мина много хубаво. Бавиха ни почти седмица и след като повдигнахме децибелите се пораздвижиха и имахме същите полети отместени с по един ден. Естествено това за нас означаваше допълнителни разходи, самолет София – Истанбул – София, нощувка в Истанбул, допълнителни нощувки в Оукланд и малко нерви 🙂 Но, целта е преди всичко и до тук изглежда, че преминахме препятствията и ето ни – вече сме в Истанбул, с много ентусиазъм чакаме да се впуснем в почти 30-часовото приключение на пътуването до Нова Зеландия.

На мост, някъде из Истанбул

 

Очаквайте скоро разказа за дребните спънки по пътя и нашия маршрут за четирите ни седмици в Нова Зеландия.

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!