Патагония – красотата си има цена

Мечтаната или често срещаната дестинацията в дневниците на повечето планинари, алпинисти, орнитолози, любители на природата, любители на високия адреналин и какви ли още не е Патагония. Заема огромна част от територията на Южна Америка и се намира в границите на Аржентина и Чили.

Човек просто не знае от къде да започне, да гледа ли глетчери, да катери ли красиви планини и да се наслаждава на гледките към долините и езерата. Да обикаля ли около самите езера и лагуни и да търси какви ли не редки видове птици, да ходи на места където има кости от динозаври и други находки, чиято старост и произход все още се изследват. Да се разхожда ли измежду пингвини, моржове или тюлени, да прави разходка с каяк измежду айсберзи, да язди коне около планинските езера и какво ли още не… Наборът от занимания тук е огромен и е много трудно да се сметне колко време и пари са нужни на човек, за да покрие всичко.

организиране на пътешествие до красивата Патагония в Аржентина

 

Ние, както винаги супер надъхани и енергични, готови за предизвикателства, кацаме на летището в Ел Калафате след тричасов полет от Буенос Айрес. Мислим си, че сме си написали домашното. Знаем какво има в района, знаем колко време имаме и планът е прост, настаняваме се, запазваме си посещение за следващия ден на глетчера Перито Морено и след това на автобуса към Пуерто Наталес в Чили ще правим известния „W-trek“. От там се връщамe пак в Аржентина, но този път в Ел Чалтен и няколко дни обикаляме планинските езера около него и може би ще минем да видим най-големия глетчер в Аржентина – Виедма. Връщаме се за един ден в Ел Калафате, от където ще летим на север в аржентинската столица на виното – Мендоса.
организиране на пътешествие до красивата Патагония в Аржентина

 

Let the journey take you to  Валенсия
Реалността се оказа малко по-различна. Желаещи за яки изживявания има много и пристигат от всякъде и по всякакъв възможен начин. Не си представяйте опашките на Айфеловата кула или Мачу Пикчу, или Окото на Лондон. Просто туристическото градче Ел Калафате може да поеме всички със спане и хапване, но агенциите нямат капацитет да организират екскурзии за всички. Все пак тука всичко е резерват и самостоятелно не може да се прави нищо. И за каквото и да попиташ има места за след няколко дни или другата седмица. Автобусите за Чили имаха места чак за след три дни. Почти цял ден обикаляхме десетината офиси на агенции в градчето и няколко пъти навестявахме гишетата на автогарата, за да успеем да навържем някаква последователност от занимания, съобразена с резервациите ни на хостели и полети. В крайна сметка няма да видим чилийската част на Патагония и горим с едни пари за спане. Оставаме общо пет дни в Ел Калафате с разглеждане на близките атракции и след като се върнем от Ел Чалтен ще идем да се разхождаме по глетчера Перито Морено. От Ел Чалтен ще остане време да посетим и глетчера Виедма.
Пробвахме поне десет – петнайсет различни комбинации с цел да се докопаме и до Чили ама не стана, даже и опцията с наемане на кола не стана, защото имаше свободни чак за след седмица.
организиране на пътешествие до красивата Патагония в Аржентина
вече е 21.00 часа и не сме намерили кола…

 

Какъв е изводът? Ако идвате тук в пиков сезон или си запазвайте предварително (изглежда по-скъп вариант) или си предвидете повече време, та да може да въртите различни опции.
Важното е да вярваме, че каквото успяхме да организираме, ще си струва всички усилия.

Още от пътуването ни из Южна Америка.

Let the journey take you to  Най-добрите места за приключения, които да посетите през 2018 година

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!