Патагония – красотата си има цена

Мечтаната или често срещаната дестинацията в дневниците на повечето планинари, алпинисти, орнитолози, любители на природата, любители на високия адреналин и какви ли още не е Патагония. Заема огромна част от територията на Южна Америка и се намира в границите на Аржентина и Чили.

Човек просто не знае от къде да започне, да гледа ли глетчери, да катери ли красиви планини и да се наслаждава на гледките към долините и езерата. Да обикаля ли около самите езера и лагуни и да търси какви ли не редки видове птици, да ходи на места където има кости от динозаври и други находки, чиято старост и произход все още се изследват. Да се разхожда ли измежду пингвини, моржове или тюлени, да прави разходка с каяк измежду айсберзи, да язди коне около планинските езера и какво ли още не… Наборът от занимания тук е огромен и е много трудно да се сметне колко време и пари са нужни на човек, за да покрие всичко.

организиране на пътешествие до красивата Патагония в Аржентина

 

Ние, както винаги супер надъхани и енергични, готови за предизвикателства, кацаме на летището в Ел Калафате след тричасов полет от Буенос Айрес. Мислим си, че сме си написали домашното. Знаем какво има в района, знаем колко време имаме и планът е прост, настаняваме се, запазваме си посещение за следващия ден на глетчера Перито Морено и след това на автобуса към Пуерто Наталес в Чили ще правим известния „W-trek“. От там се връщамe пак в Аржентина, но този път в Ел Чалтен и няколко дни обикаляме планинските езера около него и може би ще минем да видим най-големия глетчер в Аржентина – Виедма. Връщаме се за един ден в Ел Калафате, от където ще летим на север в аржентинската столица на виното – Мендоса.
организиране на пътешествие до красивата Патагония в Аржентина

 

Let the journey take you to  Валенсия
Реалността се оказа малко по-различна. Желаещи за яки изживявания има много и пристигат от всякъде и по всякакъв възможен начин. Не си представяйте опашките на Айфеловата кула или Мачу Пикчу, или Окото на Лондон. Просто туристическото градче Ел Калафате може да поеме всички със спане и хапване, но агенциите нямат капацитет да организират екскурзии за всички. Все пак тука всичко е резерват и самостоятелно не може да се прави нищо. И за каквото и да попиташ има места за след няколко дни или другата седмица. Автобусите за Чили имаха места чак за след три дни. Почти цял ден обикаляхме десетината офиси на агенции в градчето и няколко пъти навестявахме гишетата на автогарата, за да успеем да навържем някаква последователност от занимания, съобразена с резервациите ни на хостели и полети. В крайна сметка няма да видим чилийската част на Патагония и горим с едни пари за спане. Оставаме общо пет дни в Ел Калафате с разглеждане на близките атракции и след като се върнем от Ел Чалтен ще идем да се разхождаме по глетчера Перито Морено. От Ел Чалтен ще остане време да посетим и глетчера Виедма.
Пробвахме поне десет – петнайсет различни комбинации с цел да се докопаме и до Чили ама не стана, даже и опцията с наемане на кола не стана, защото имаше свободни чак за след седмица.
организиране на пътешествие до красивата Патагония в Аржентина
вече е 21.00 часа и не сме намерили кола…

 

Какъв е изводът? Ако идвате тук в пиков сезон или си запазвайте предварително (изглежда по-скъп вариант) или си предвидете повече време, та да може да въртите различни опции.
Важното е да вярваме, че каквото успяхме да организираме, ще си струва всички усилия.

Още от пътуването ни из Южна Америка.

Let the journey take you to  Сао Пауло

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!