Мавриций

Зелени тръстикови полета, докъдето ти стига погледът. Квадратни и кръгли комини на стари фабрики за захар и тесни черни пътища, водещи към тях, напомнят, че хора е имало тук отдавна. Не сме в 14-ти век  и не сме в девствен необитаем остров. Това е 21-ви век, островът е Мавриций и ние нахлуваме в неговата красота.

пътешествие до райския остров Мавриций

пътешествие до райския остров Мавриций

Плажовете са късчета от самия рай. Вулканичният остров разполага с подводна тераса от вулканични камъни.

Водата около брега е като от кристал, плитка и спокойна. Ако ви липсват вълните, няма страшно – можете да ги чуете и видите на няколкостотин метра навътре в морето. Разбиват се в края на терасата. Представете си този звук, слят със звука на вятъра в палмите. Представете си аромата на белия пясък в синхрон с аромата на коктейлите и спрейовете за слънчев загар. Сетивата ви бързо стават роби на такова обкръжение. Нежна безделнична музика от бара допринася за перфектните предпоставки за разпускане и мързел.

Сигурно си мислите, че никога не бихме искали да напуснем това място. И сте прави, няма как да сбъркате с това. Но това място се оказва само част от магията на пътуването, а ние искаме да я изпитаме в цялата и пълнота. За да постигнем това, посещаваме северната и южната вътрешни части на острова и близкото островче L’Ile aux Cerfs. Запознаваме се с местните и тяхната култура, архитектурата, кухнята, навиците и начина на живот. Разходка с колело до близкото до хотела ни селце ни помага да изпотим пътя си до селския живот. Подминаваме полета с лукови насаждения и усилно работещи хора, пазарим се по уличните пазари и се загубваме в безкрайните полета от захарната тръстика.

Let the journey take you to  Кения - Да живееш като кениец

 

Ако хвърлим кратък поглед над историята, Мавриций е оцелял от много атаки на различни народи през годините.

Първи дошли арабите. Зеления тучен тогавашен остров ги прогонил бързо с гладните си комари и маларията. После дошли холандците. Изяли уникалните по вида си птици Додо, изсекли абаносовите дървета и си тръгнали. После дошли французите. Позастояли се и построили сгради. Били първите да оценят природните красоти на острова за по-дълго. Тогава британците акостирали да оценяват и те. Война.

След това – по-добри времена, икономиката се развивала. Островът стават все по-населен и по-населен, за да достигне 1.3 милиона днес. Много хора дошли и никога не си тръгнали. Хора от различни страни и култури – необходимо условие за разнообразна атмосфера и облик на мястото. Повече от шест различни религии съществуват в мир заедно на острова. Туризъм, земеделие, текстил са главните индустрии, които изхранват населението, докато хиляди туристи пристигат, за да се наслаждават на световно-известни плажове и духовни вътрешности.

пътуване с колела по райския остров Мавриций

пътуване с колела по райския остров Мавриций

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!