20 забавни истории и изводи от 5 години пътуване

Често казваме, че пътуването е учебен процес. Тъй като започнахме да пътуваме много преди около 5 години, това означава ли, че сме научили много? Решихме да съберем забавни истории от 5 години пътуване и някои важни изводи, които дойдоха след това. Надяваме се, че още дълго ще продължаваме с нашия неформален метод на образование и страст, а именно да пътуваме.

 

Виза

Кандидатстването и получаването на виза може да изглежда трудно, но понякога може да се окаже доста лесно. Имаме пример с руската виза на Бистра. Наце иска да я изненада и да я отведе в Москва за нейния рожден ден. Затова той се свързва с агенция, за да получи покана за Русия, дори не е трябвало да фалшифицира нейния подпис някъде и voila – Бистра разбира на летището коя е дестинацията и изненадата се получава отлично!

Извод: Никога не подценявайте визовите процедури, тъй като да минеш лесно се случва веднъж на милион.

 

За още стотици забавни преживявания разказваме в първата ни книга. Пътуването е не само забавление, но и образование.

 

Полет

Някога резервирали ли сте правилния полет, но на неправилна дата? Ние да! Докато преглеждахме нашите резервации няколко дни преди пътуването ни Брюксел – Канарските острови – Милано, забелязахме, че нашият полет от Брюксел до Тенерифе е резервиран за един месец по-рано. Нямаше как да променим всички останали резервации за хотели, коли под наем и т.н. и определено не искахме да анулираме престоя си на топлия остров Тенерифе. Така че имахме късмет и резервирахме друг полет за правилния ден (и месец) на ниска цена.

Извод: Винаги проверявайте маршрута си и резервациите си преди пътуването. Колкото по-рано проверите, толкова по-добри шансове имате за адекватна реакция, ако сте направили грешка.

 

 

Някога молили ли са ви за документ за самоличност на борда на полет? Нас да! Освен това бяхме поласкани, предвид че бяхме дузина години по-възрастни от минималната възраст за употреба на алкохол. Очевидно изглеждахме доста млади на стюардесата на авиокомпанията Air New Zealand. И така, показахме паспортите си и бързо се насладихме на две чаши вино по пътя си от Куинстаун до Окланд.

Извод: Винаги носете лична карта или паспорт със себе си, дори ако летите с вътрешен полет.
Tips for first time flyers - first time flyer guide - inside the airplane selfie
На борда може да ви е тясно, но винаги има място за чаша вино. На този полет до джунглите на Боливия не употребихме такова.

На летището

Пием си чай по време на престой в Шаржа по пътя си към Найроби. Изведнъж луди бързи гласове изпълват пространството през системите за съобщения – толкова са смешни, че някои хора буквално закъсняват за полетите си, за да останат да ги слушат! Докато си държим коремите от смях, записваме за по-нататъшно позоваване. А след това загубихме записите заедно с видеоклипове от Кения. Това беше някакъв неприятен бъг в телефона.

Извод: Винаги правете бекъпи на данните си, колкото е възможно по-често.
Извод 2: Първо направете снимки с очите си и първо направете звукови записи с ушите си.

 

Let the journey take you to  Чили - Сан Педро де Атакама

Хотел

Някога нощували ли сте в гаден/странен хотел? Ние да. Имахме дълъг престой в Урумчи, Китай, така че бяхме транспортирани до летищен хотел (на летището нямаше салони за почивка, но това е друга история). Веднага след като влязохме в стаята, пред нас се разгърна широка колекция от секс играчки, презервативи и смазочни материали. Беше като напълно зареден минибар за сексуално удоволствие. Ние не се възползвахме от тях, но се възползвахме от банята за душ и от спалнята за дрямка. Приятни сънища!

Извод: Бъдете широкоскроени и не съдете!

 

Някой да ви е крал резервация за хотел? Да, на нас ни бе казано, че вече някой се е чекирал (очевидно никой не е поискал документите му) в хотела, който резервирахме в Приморско, България. Забавната част беше, че бяхме уведомени по пътя към морския бряг, в най-силния сезон. Започнахме да търсим настаняване в последната минута, не изглеждаше добре. Накрая госпожата, при която първоначално бяхме резервирали, даде пример за легендарната българска находчивост и намери място за нас, където да отседнем. Беше при приятел на съседката, ако се сещате.

Извод: Бъдете готови за обрати в последния момент в България. Преди да се оплачете и направите хубав скандал, винаги първо питайте за алтернативни предложения.

 

Палатките могат да бъдат най-доброто настаняване…

 

Правата на пътешественика

Летяхме за Италия за прекрасна ски ваканция. Не започна много добре. Уцелихме много груб и арогантен стюард, който се опитваше да ни унижи пред цялата пътническа кабина. Дори фалшифицира сертификат за интоксикация, въпреки че той и цялата кабина знаеха, че изобщо не сме пили нищо. Подадохме жалба и получих, че ще ескалират този случай. Досега не сме чули за резултат. А Наце даже и отговор не получи…

Извод: Някои авиокомпании (да се чете Wizzair) НЕ знаят как да се отнасят към своите клиенти. Което щеше да е и наш проблем, но …
Извод 2: Винаги можете да летите с конкуренцията (добре, че Ryanair има толкова много полети от София напоследък) и да оставите лошото обслужване на клиентите и неадекватния полетен персонал да си сложат сертификатите за интоксикация в… отделенията над главата!

 

Трябваше да се возим на hop-on hop-off автобус от Наска до Лима. Това беше последната отсечка от двумесечното ни пътуване из Южна Америка. И точно там ни се случи поредното малко приключение! Оказа се, че липсата на организация и комуникация в автобусната компания ни забави с един ден, и се наложи да станем в Уакачина – град-оазис в пустинята. От една страна това беше неочаквано интересно отклонение, от друга – трябваше много да спорим с представителя на компанията, за да го убедим, че не трябва да плащаме за грешката им!

Let the journey take you to  Подари книга за пътешествия на любими хора
Извод: Винаги се борете за правата си!

 

 

Да посетим Мачу Пикчу беше мечта за нас от много време. Дори платихме допълнително за панорамен влак, за да можем да поемем повече гледки по пътя към Агуас Калиентес – селото под Мачу Пикчу. Е, изненада, нямало панорамен влак за нас. Изкарахме най-доброто от нашия „аргументационен“ испански и най-лошото от нашия „мил“ английски – и накрая получихме компенсация с частен гид из цялото Мачу Пикчу. Беше полезно, защото там на място няма никакви знаци или информация. Така че се обогатихме с  всички тези луди истории и идеи как инките са живели през 15-ти век.

Извод: Когато една врата ни се затваря, друга се отваря. Но ние сме единствените, които могат да се обърнат към отворената врата!

 

 

Един ужасно закъснял полет почти провали мечтаното ни пътуване до Нова Зеландия. Историята е дълга и имаме отделна статия за нея.

Извод: Никога не се примирявайте и предавайте. Търсете отговори, хора да ви помагат, алтернативи!
Имаше платформи с гледка към Мачу Пикчу, където да се снимаме (почти) сами.

 

Език

Предрасъдъците и стереотипите могат да способстват за създаването на грешни впечатления. Особено, когато говорим на толкова много езици. Ето някои смешни спомени:

 • В хостела в Сан Педро де Атакама в Чили си мажем филии с Нутела. Реакцията на други гости беше: „Италианци ли сте?“.
 • Опитвахме се да се ориентираме в Боржоми, Грузия. Изгубихме се и в крайна сметка отидох до нещо, което приличаше на автобусна спирка. Тайно се надявах, че някой ще отговори на моите въпроси на английски. Изведнъж една жена започна да ми говори на немски език. Трябваше да мобилизирам цялото си тяло и ум, но проведохме приличен разговор. Въпреки това тя не знаеше къде е мястото, което търсехме. По пътя попитахме случаен човек, той също не знаеше, но му казахме чао накрая за довиждане. Помисли, че сме италианци и започна да изстрелва всякакви думи на италиански език: бамбини, Адриано Челентано, спагети.
 • България е известна със своите футболисти на далечни места като Кения и Бали, но българският език изглежда е труден за разпознаване. През повечето време, докато си говорим български, ни мислят за поляци или руснаци.  
 • Наце си поръчва салата в Буджиба, Малта. Краставиците в нея не бяха много свежи, така че Наце повика сервитьора, за да го попита (на английски звучи по-смешно):
  – Мислиш ли, че тези краставици са свежи?- Мислиш ли?- Мислиш ли?Това зацикляне продължи известно време. След толкова много мислене ни сервираха още една салата с по-добре изглеждащи краставици. Мислиш ли?
Let the journey take you to  Коя държава да бъде щастливият номер 60 в списъка ни с посетени дестинации?
Понякога е по-добре да си мълчиш и да танцуваш!

 

Вината си е наша

Понякога самите ние сме си виновни. Сбъркали сме, странни сме, изпуснали сме нещо, или сме се успали. Понякога ни се разминава, понякога не:

 • Закъснявахме с точно 2 минути. Качихме се на влака. Оказа се съвсем друг влак в обратната посока. Да, влаковете в Япония цепят секундата. Осъзнахме, че от един и същ перон заминава влак на всяка минута. И така, возим се в грешен влак. Още повече, това е най-бързият влак-стрела Нозоми (който не е включен в нашата карта Japan Rail Pass). Благодарение на любезна японска кондукторка разбираме какво е станало и не ни глобяват. Просто ни обяснява къде се намираме и как да оправим грешката си, с голяма усмивка и поклон.
 • Говорим си сладко-сладко в летището на Бергамо, похапвайки панини и пийвайки винце в добра компания. По едно време дочуваме последното повикване за пътниците и се втурваме на спринт към изхода. Изгорихме калориите и от панинито, и от виното, и се чудехме как може да сме толкова заблеяни. В крайна сметка хванахме полета.
 • Полетът ни от Лима до Арекипа бил сутринта. Ние бяхме убедени, че е по обяд. Спахме като къпани след първия ни ден в Лима, после бавно и славно се завлачихме към летището. В таксито осъзнахме, че самолетът ни е излетял преди час. На летището персоналът на LAN Airlines бе толкова любезен, че ни презавериха билетите за обедния полет безплатно!
 • Иля Гранде – тропически рай, вторият най-голям остров на Бразилия. Наслаждаваме се на живота, лежим на плажа с пресен кокосов орех в ръка. Забелязваме хора, които препускат през плажа към терминала на ферибота. Мислим си, че сигурно е ужасно да мъкнеш куфари и раници през пясъка на 30-градусова жега. А тогава още не знаехме, че след два дни ще правим същото нещо. Понеже точността ни беше заминала на почивка…
 • Не внимавахме като слагахме аларми на телефоните и се успахме за нашите полети към Мадейра. Наце приложи писателска терапия (докато висяхме в летището на Кефлавик по време на лека исландска снежна буря). Почувства се по-добре и се развеселихме, но отказва да публикуваме творбата му.
Положителната нагласа е важна, когато се успиш и си изпуснеш полета!

 

Докато списвахме тези истории, се присещахме за още и още забавни случки! Като че ли цяла книга няма да е достатъчна да побере всички уроци и изводи от преживяванията ни на път и всички забавни истории за споделяне!

 

Хареса ли ви тази статия? Ще се престрашите ли да споделите някой ваш урок от пътуването? Направете го в секцията за коментари по-долу!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!