Доминиканa – палитра от емоции и преживявания

За много хора Доминиканска Република е свързана с безоблачно небе и искрящо слънце, шоколадов тен и много ром, пури и безкрайни забавления на плажа. Наслади за очите, стомаха и душата и време на пълен релакс.

Факт е, че тропическият рай привлича както авантюристични души, така и ценители на спокойствието. Преди да започнете да се чудите вие от кои сте – спрете, няма нужда. Дори и да спадате към двата типа хора, то валидният въпрос си остава: „Мога ли да се насладя по два толкова различни начина на Доминикана?“. За нас също бе важен последният, тъй като имахме нужда и от релакс и почивка, и от интересни и предизвикателни неща за правене.

Така започна пътуването ни към половинката на остров Испаньола в Карибите, частта, която принадлежи на Доминиканска Република. Не губехме излишно време в чудене. Правехме всичко, което се изпречеше на пътя ни и не пропускаме ден, в който да не се попечем на плажа или до рифовете. Нали витамин D трябва да се събира, независимо дали си авантюрист или любител на отдиха…

 

Доминикана, гледки, залези, плажове, настроение, преживявания, водопади, океан

 

На почивка

Ако плажуването ви се струва занимание само за ценителите на спокойствието, то ето малко новини от Доминиканска Република – на плажа може да се вкараш в много авантюри. В Сосуа освен да събираш слънчев загар, да пиеш сладки коктейли (задължително с ром) и да потупваш леко с крака на горещите бачата и меренге ритми, можеш и да заемеш активната роля на търсещ своята половинка (третинка, четвъртинка за карти) на плажа, да пробваш какво се случва, ако прекалиш с коктейлите и се опиташ да влезеш в джакузито без да изкъпеш околните, или да поканиш произволен човек на танц под някоя палма. А Атлантическият океан предлага не само лежерно плуване и изучаване на плитчините със шнорхел, а също и екстремни водни спортове като гмуркане из дълбините и всякакви видове сърфиране.

Let the journey take you to  Забележителности в Хондурас - страната на приятните изненади

Като споменах океан, брегът и плажът, плитчините и рифовете с хиляди шарени риби не са всичко. Ако се качиш на малка моторна лодка и пътуваш 20­-30 минути от Пунта Русия, достигаш до божествено творение. То си седи ей така – по средата на океана. Една купчина пясък, позволила си да стърчи в средата на могъщото водно пространство, в центъра на нищото. Малък пясъчен остров, който призовава всички търсещи усамотение и непретенциозно се нарича „Райски остров“. Лодката ни оставя с група ококорени хора. Не можем да повярваме как всеки ще си има собствените десетина квадратни метра искрящ пясък с гледка към далечината и тънещите в мараня планини на Испаньола. След като се нагощаваме със свеж кокосов орех, всеки маркира и засяда на своето парче спокойствие, на своя първи и единствен ред към най-­добрите гледки на Доминикана. Успех на лодкарите, които трябва да откарат обратно от рая в реалността нас, упоените от него.

 

На приключение

Скука, казва авантюристът в мен. Изпращам го веднага да се потопи в кристалните води около островчето, да се порадва на вълнението на различните рибки от щедро предоставената им храна от други гмуркачи. А ако е истински авантюрист, само на 5 метра от плиткото, рязко можеш да пропаднеш в подводна бездна. Мястото, където самонадеяният пясък свършва опита си за издигане над водата и където започна дивата джунгла на истинските океански дълбини и техните страшни и безстрашни обитатели. Успех, авантюристе, и вземи голямата бутилка с кислород! Няма да ти иска да излезеш от това подводно царство!

Доминикана, гледки, залези, плажове, настроение, преживявания, водопади, океан

 

Като се замислих за придвижването, няма как да не спомена и няколко екстремни придвижвания на острова. За моторната лодка още спокойното ми Аз има смесени чувства. Докато криволичехме по острите завои измежду мангрови гори във водата, приключенците се захласваха по всякакви животинки из зелените коридори. А ценителите на спокойствието се раздвояваха между крясъци и молби към капитана да внимава и радостта от адреналина, които прииждаше със всеки завой с бясна скорост. Първите заснеха видео материали, на които всеки би завидял. Вторите се кръстеха и благодаряха, когато напуснахме водите на крайбрежните дървета и храсти.

Let the journey take you to  Любимите ни забележителности в Юкатан, Мексико

Доминикана, гледки, залези, плажове, настроение, преживявания, водопади, океан

 

За хората

Да се преместим към вътрешността на Доминикана и сушата, да се повозим в посока Сантяго. Черни пътища, голям и прашен офроуд камион, безкрайни полета с ананаси се редуват с малки села. Всяко камъче под гумите е разтърсване, всеки завой отваря нова гледка. Децата от селото тичат след камиона и се закачат с пътниците му с отработени думи на испано-­английски. Адреналинците намират за изключително забавно всяко разтърсване, всеки уловен в движение бонбон. Спокойствието се дължи единствено и само глътките Куба Либре (ром с кола) или Куба Сантос (ром със спрайт). Те успокояват пулса и те карат да погледнеш с едно замъглено щастливо око към пейзажите и детските усмивки. Bienvenidos! Добре дошли в Доминиканска Република!

А къде ли ни остави този камион? При доказателството, че природата прави шедьоври не само покрай и във водата. Във вътрешността на острова, където хубавеят 27­-те водопада Дамахагуас. Система от каскади, по които само опитните ръце на няколко водачи могат да ти помогнат да се изкачиш. Приключенците се катерят полилавели от свежата вода, с по някоя и друга драскотина, но сияещи. Тяхното артистично завръщане представлява зрелищно скачане от последния водопад в малък естествен басейн. А знаете ли кой ги очаква на стол от камък с камера в ръка, докато се наслаждава на съпровода на птиците, шума на гората и песента на водопадите?

Доминикана, гледки, залези, плажове, настроение, преживявания, водопади, океан

 

За нощта

Денят си заминава. Нощта носи кулинарни наслади от даровете на земята и морето. Дали ще дегустираш ром на спокойствие или ще се впуснеш в луди танци до пълно изтощение – решава го която от двете половини в теб надделее. Доминиканска Република е там, за да те изпрати с подаръци за сетивата – красив залез, полъх на бриз, хармония от аромати, ритми с много история, вкусове от близо и далеч, усещане за пълно щастие.

Let the journey take you to  Доминиканска република - Пуерто Плата

Доминикана, гледки, залези, плажове, настроение, преживявания, водопади, океан

 

Много спомени, много размишления, много мечти. Ще се окаже, че Доминикана провокира и трета персоналност в човека. Провокира не само приключенеца и ценителя на спокойствието. Тя подклажда и философа в теб. Дали пък точно философът няма да седне с чаша кафе и пура в ръка след изпълнен с адреналин или спокойствие ден? Дали ще заключи, че Доминиканска Република предлага за всекиго една богата палитра от настроения и преживявания?

 

У нас Доминикана провокира щастието. Вярваме, че това е едно от най-добрите места на света да бъдещ щастлив. Дори последвахме местна дама, която ни разказа за нейния живот и как доминиканците ценят момента. А какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи?

 

Били ли сте в Доминикана? Какво провокира у вас тя? Кои места бихте препоръчали?

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!