Как да си извадиш виза за Китай

Тази статия има за цел да даде практически съвети как сам можеш да си извадиш виза за Народна Република Китай – по възможно най-лесния начин на минимална цена.

Следователно тук изключваме всякакви туристически агенции и агенти, които предлагат услугата подаване на документи и получаване на виза за Китай. Ако някой няма желание да се занимава и има излишни пари, да си потърси оферти от агенциите. Ние тук ще обясним какво включва всъщност тяхната работа.

как да си извадиш сам виза за китай за българи

 

В интернет може да проверите изискванията

Можете да ги намерите на сайта на посолството и на страницата му в сайта на външно министерство. Предполагайки редкостта на опресняване на информацията по тези уеб ресурси, решихме да се
обадим на телефона за контакти. И добре, че го направихме, защото изключително учтива служителка на чист български ни обясни точно какво трябва да занесем като документи. Питахме за туристически и за бизнес визи. Докато при бизнес визите поканата се оказва достатъчно силно средство и изключва нуждата от много от документите, то за туристическа виза бяхме открехнати на два подхода.
1. Покана от китайска туристическа агенция – за тези, които имат ясен план какви услуги на тур агенциите ще ползват или искат да колаборират по този въпрос с българските туристически агенции – посредници.
2. Извлечение от банковата ви сметка, доказващо, че имате по 100 долара за всеки ден от престоя си в Китай.
Стандартни документи и в двата случая са хотелски резервации, полети за и от Китай, travel assistance застраховки (копие) и паспортна снимка, както и самия паспорт, който остава там, докато издадат визата.
Хотелската резервация е лека проформа, та можете да импровизирате с онлайн резервацията. Например да си направите резервация, която да е с безплатно анулиране.
Въпреки позитивното изживяване и съветите по телефона, никога не знаеш какво ще бъде като идеш на мястото пред посолството.

Следват коментари и съвети от улица Александър фон Хумболт 7

– Работно време за получаване и подаване на документи за визи 09:00 до 11:00 всеки вторник и четвъртък.
– Формуляра за виза е четири страници, най-добре попълнете каквото ви е ясно предварително.
– Охраната са много всеотдайни хора, които освен че охраняват, създават ред, раздават номера, помагат с бумащините. При всякакви въпроси и чуденки – консултирайте се с тях.
– На гишетата са стриктни. Ако всичко не е изрядно, ще ви върнат. За леки заобиколки можете да се насочите към българската служителка.
– Банковото извлечение трябва да има имената ви. Например онлайн на Пиб няма как да извадите читаво извлечение. В близост има клонове на няколко банки, където може да се извади извлечение (безплатно).
– Получаване – всеки с бележката може да получи вашата виза. Заплащането става след като приемат всички документи и дават номер на банкова сметка и уникален номер, който се попълва за основание на превода. Ако преводът се случи до 2 дни, ще може да получите визата си след седмица. За получаване – отделна опашка с отделно номерче. За получаване опашката е по-малка и няма смисъл да се ходи много по-рано. За нас визата с еднократен вход струваше 80 USD на човек. Цялостно преживяване: отлично. Подценихме размера на опашката за визи, както и стриктността и изрядността на китайците.

Учтивите служители

Голям дар за нас беше учтивата и подробна служителка по телефона, без чиято помощ щяхме да се връщаме поне още веднъж до посолството. Както и охраната, която преизпълнява работните си задължения с цел да улесни и забърза процеса.

Нещо, което постфактум разбрахме – има значение за колко пъти влизане в страната е визата

Например ако искате да направите София->Пекин->…-> Хонг Конг->…->Пекин/друг град в Китай, няма да стане с виза за еднократно влизане, специално трябва да се помоли за такава. Ние не сме правили промени, просто Хонг Конг и Макау отпаднаха на този етап. А интересното е, че ако за всеки случай си подадеш за виза за двукратен вход и не го използваш в упоменатия срок, пак може да имаш проблеми. Затова най-добре: телефонът за контакти на посолството. Ще си спестите премеждия.
А след като вече уредихме визите за Китай, да видим дали е възможно един китаец да се отличи на фона на милиони, да бъде толкова забавен и шокиращ, че да му посветим цяла глава в нашата първа книга?

Споделете ни вашите преживявания около ваденето на виза за Китай! Може би нещо се променило в процедурата? Искаме да знаем! Пишете ни!

 

Let the journey take you to  Най-нестандартните и интересни места за настаняване

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!