Как да усетиш Чичен Ица на полуостров Юкатан, Мексико

Добре дошли в нашата статия за едно от най-вълнуващите и популярни места в цяло Мексико и в света! Не е нужно да обясняваме какво е това чудо от Новите седем чудеса на света. Чичен Ица (Chichén Itzá) е в този списък неслучайно. Предполагам, че най-често срещаният въпрос е „Заслужава ли си?“. Нека се опитаме да отговорим на този въпрос.

 

Bistra and Nace looking at Mexico Chichen Itza Kukulkan temple

 

Защо да посетим Чичен Ица?

Това, което ни привлича най-много в Чичен Ица, е целта на неговото създаване, а след това и великолепният резултат от това начинание. Този археологически обект е живо доказателство за това как знанието означава сила. По-високопоставения в обществото клас на маите бил този, които държал знанието. Техните познания за слънцето, звездите, луната, сезоните и т.н. им давали възможност да прогнозират природни събития като слънцестоене и равноденствие. По този начин хората от по-нисши класи вярвали, че висшите свещеници могат да общуват с боговете и да ги молят за по-добър живот. Но висшите свещеници казвали, че боговете искат човешката им саможертва и нови по-големи храмове да бъдат построени (интересно как всичко това има аналог и до ден днешен).

Проектирането и изграждането на тези пирамидални сгради (и времето, в което се е случило) е причина да се възхищаваме на уменията на маите. Когато пляскате с ръце около пирамидата, чувате нормално ехо на звука. Но когато го направите на стълбищната линия, звукът от пляскането се трансформира и се връща към вас като звук на птицата кетцал (Quetzal). Тази птица е свещен символ на маите и символизира горния свят. Невероятно, но не и краят на историята. Ако се концентрирате добре и отново плеснете с ръце, можете да чуете птичи звуци на Quetzal, идващи от пирамидата, но можете да чуете и звук от гърмяща змия. Змията е символът на маите за подземния свят. За нас това беше едно голямо преживяване и най-важното от нашето посещение в Чичен Ица, едно от новите седем чудеса на света.

 

Mexico Chichen Itza Kukulkan stairway New7Wonders

Историята продължава

Акустичните чудеса и отдадеността на маите към техните богове могат да се видят и усетят в Големия двор, където те …

Ще оставим някои от тайните, за да ги разкриете сами, докато посещавате това невероятно чудо на света. И всеки ден около 10 хиляди души (или от 5 до 7 хиляди през слабия сезон, през който ние го посетихме) отиват да научат някои тайни и да разкрият мистерията около Чичен Ица. Имало един конкретен ден, в който са докладвали 40-50 хиляди посетители. Познайте кой ден? Точно така, 21 декември 2012 г.

 

Mexico Chichen Itza New7wonders Temple of Warriors

 

Не се разочаровайте от маите. Те не са предсказали погрешно края на света. Те всъщност не са предсказали нищо. Маите имат два календара – един с 365 дни и един с 260 дни. Така че ако изчислим най-малкото общо кратно виждаме, че на всеки 52 години и двата вида календари завършват на същия ден. 21 декември 2012 г. е бил един от тези специални дни. Така че това беше – два календара се срещнаха и продължиха да вървят. Ако математиката не е добро доказателство за вас, още един факт е, че маите вярват, че животът е цикличен, така че „край“ би било по-скоро ново начало, т.е. добри новини. Така че няма отрицателни прогнози, няма нужда да резервирате тази 4 пъти по-скъпа ваканция, за да се посрещнете „края на света“. Или може да опитате отново след около 47 години. 🙂

Let the journey take you to  20 забавни истории и изводи от 5 години пътуване

 

Mexico Chichen Itza Kukulkan New7wonders Temple of Jaguars

 

След като е повече от ясно, че искате, имате нужда или всъщност силно копнеете да посетите Чичен Ица, споделяме подробности от нашето посещение, които ще ви помогнат да организирате вашето по-лесно и да си прекарате чудесно там.

Как да стигнем до Чичен Ица

Има няколко възможности да стигнете до Чичен Ица. Те включват екскурзия (тур), собствен транспорт (например кола под наем) или обществен транспорт. За нас беше много важно да пропуснем тълпите. Но как да пропуснете тълпите на място, толкова популярно за посещение? Опитайте се да сте там възможно най-рано.

 

С кола

Удобно е да си гъвкав с времена и маршрути, нали? Разгледахме възможността за наемане на кола и резултатът не беше толкова примамлив: първо искат да блокират огромна сума по кредитната карта и никога не знаеш кога я разблокират. А ние сме само в началото на двумесечно пътуване. За двама души не е съвсем евтино, дори да не броим пътни такси и да изберем второстепенния път през селата. Последното може да доведе до повече приключения. Ако все пак решите да наемете кола, не забравяйте да заснемете видеоклип от нея, когато я получите, за да видят, че не се шегувате и няма да плащате за някоя от старите драскотини по нея. Това е съвет от местен.

 

С екскурзия

Екскурзиите обикновено не помагат да избягаме от тълпите туристи.. Освен ако не резервирате частен тур за посрещане на изгрева и да сте с неколцина хора там по това време. Последно като проверихме, тези екскурзии струваха 400 USD и нямахме никакво намерение да харчим пари колкото за седмица (или може би две?) само за един ден. Всички останали турове и екскурзии се сблъскват в паркинга на Чичен Ица. Това означава минимум 50 автобуса там в 11 часа сутринта.

 

С обществен транспорт

Така че внимателно проучихме разписанието на автобусите ADO от Канкун до Валядолид (Valladolid) и избрахме най-ранния – в 5.30 сутринта. Пристигнахме във Валядолид около 8 часа сутринта и тръгнахме направо към станцията на colectivo маршрутките. След това чакахме известно време, за да запълним всички места и да потеглим, и в 9 часа сутринта вече влизахме в парка на Чичен Ица. Бързо се спазарихме с екскурзовод и имахме прекрасни час и половина с малко хора на терена, преди тълпите да започнат да се появяват и да наводнят пространството. Това беше най-евтиният и най-добрият начин да усетим чудото без стотици хора наоколо.

Let the journey take you to  Мавриций - водни и крайбрежни дейности

 

Mexico Chichen Itza Kukulkan New7wonders Parking lot with tens of buses

Как да посетим Чичен Ица и да извлечем максимума

Ето няколко съвета и идеи как да посетим парка и да подсигурим, че си е струвало.

 

Слаб сезон

Опитайте се да отидете по време на слаб сезон. Чичен Ица получава само половината от обичайния си брой посетители в слабия сезон. Така че, ако имате избор – го направете. Някои казват, че жегата е по-лоша в дъждовния сезон, но ние оцеляхме, така че всеки може. Просто се хидратирайте, носете лосион за слънце и шапка.

 

Рано сутрин

Вярваме, че това е единственото време на деня, когато няма да има много хора. Това е и „най-студеното“ време от работното време на руините, така че си е добра сделка.

 

Mexico Chichen Itza Kukulkan New7wonders umbrela tourist group
10 сутринта и вече минават огромни групи

 

С гид или без

Уговорихме се с гид на място. Прочетохме онлайн, че обичайната тарифа след пазарене достига до 600 песос. Когато достигнахме 500, почувствахме, че е достатъчно. Всичко ни бе обяснено с всички истории и всички образи, съхранени с вековете. Гидът ни имаше майски произход, което също ни помогна да се върнем назад във времето, когато всички са се прекланяли пред този невероятен град. Ако решите да не се занимавате с гидове, уверете се, че сте добре информирани, преди да тръгнете, защото няма следи или информация на място. Колкото повече знаете, толкова повече камъните започват да ви говорят, по един много възхитителен и изтънчен начин.

В комбинация със сенот

Добре, това правило може да се отнася за посещение на всякакви руини. Сенотите (звучи ужасно на български, от испански cenote) са естествени карстови дупки, които са толкова красиви и мистични, все едно са взети от филмите на Индиана Джоунс. Те също така предлагат най-доброто освежаване след разходка из руините в жегата. Ние комбинирахме нашето посещение в Chichen Itza с потапяне в Ik Kil cenote, което е достатъчно голямо, за да се побере всички хора, които биха искали да плуват. Беше страхотно, свежо и не се усещаше претъпкано. Автобуси от Чичен Ица до Валядолид ще ви оставят там, но внимавайте, защото те обичат да искат повече пари от вас, малко бакшиш. На билетчето трябва да пише колко дължите.

Let the journey take you to  Как да пътуваме повече?

 

Mexico Chichen Itza New7wonders Ik Kil Cenote

В комбинация с Валядолид

Трябваше да се върнем във Валядолид, за да си хванем автобуса обратно към Канкун. Но чакахме пред входа на сенота, а нито автобус, нито колективо минаваха за доста време. Така че това беше знак, че трябва да се пробваме на стоп! Много приятна двойка от майка и син от Барселона ни отведоха във Валядолид и ни дадоха страхотни предложения за места за посещение в Мексико. Не забравяйте, че пътуването на стоп може да съдържа малък, но сериозен риск навсякъде по света.

Валядолид е малък очарователен колониален град (или поне центърът му). Подходящ е за разходка, много фотогеничен и също отличен за пробване на известната кухня на Юкатан. Има причина – очевидната – вкусна е и те кара многократно да си ближеш пръстите!

 

Mexico Chichen Itza New7wonders Valladolid Cathedral

Mexico Chichen Itza Valladolid Cuisine New7wonders

Съвети за Чичен Ица

Не на последно място, искаме да ви дадем още няколко съвети и предложения за това как да направите посещението си в града на маите по-приятно и възнаграждаващо. Не забравяйте да донесете слънцезащитни продукти, шапки, чадъри, да се хидратирате и да стоите възможно най-много на сянка. Навсякъде има търговци на сувенири и сергии. Те изглеждат цветни и хубави, но са ужасно скъпи. Останете позитивни, оставете продавачите да крещят най-добрите си оферти за вас и просто ги подминавайте.

Mexico Chichen Itza Kukulcan New7wonders
Фото трикове

Ако отидете сутрин, най-добрите снимки ще бъдат от източната страна. Вземете трипод и се оставете на най-лудите си идеи. Ако стоите малко по-далеч от пирамидата, можете да правите снимки как държите / висите / докосвате пирамидата Кукулкан. Човек може лесно да се отнесе и да остане прекалено дълго на слънце (както направихме). Ако вече има тонове хора – може да се възползвате от тази ситуация и да направите time lapse – раздразнението ще бъде забавление по-късно.

 

Mexico Chichen Itza Kukulcan hands on top New7wonders

Mexico Chichen Itza Kukulcan Dancing New7wondersMexico Chichen Itza Kukulcan smashed head New7wondersMexico Chichen Itza Kukulcan New7wonders

 

И така, заслужава ли си?

Когато разберете историята, когато чуете звуците, когато виртуално и буквално се запознаете с маите, когато станете част от атмосферата на Чичен Ица – ще знаете, че всички усилия струват. Събуждането рано сутрин, часовете обикаляне, пазаренето и всяка капка пот – всичко си заслужава да усетите чудото на маите, наречено „на ръба на сенота на племето Ица“.

 

 

Видеото показва дългия и изпълнен с емоции ден в Чичен Ица, Ик Кил и Валядолид. Надяваме се, че успяхме да споделим парче блясък и ви вдъхновим да изследвате и посещавате световните чудеса самостоятелно, с много уважение и възхищение.

 

Били ли сте в Чичен Ица? Смятате ли, че пирамидата Кукулкан е чудо на архитектурата и вярванията на маите? Кое е любимото ви от Новите седем чудеса на света?

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!