Заслужава ли си да посетиш Доха, Катар?

Посещавали сме международното летище „Хамад“ в Катар, Доха доста пъти по време на нашите транзити за Азия. Дори започнахме да се чудим дали да не оставим изключително скъпите безмитни магазини, супер хладните салони и постоянното наличие на гореща вода в мивката и студения въздух от климатиците и да се разходим из Доха. Нашата приятелка и гост-автор в блога Мартина Гълъбова трябваше да опознае града по време на неочаквано дълъг престой между полети. Така че нека научим от първа ръка дали си заслужава да се посети Доха, Катар.

 

Доха може и да е добре познат град за вас, ако пътувате от Европа до Азия или обратно или търсите изгодни оферти за самолетни билети. Централата на Qatar Airways се намира точно там – в столицата на Катар. Ето моите съвети и препоръки от първа ръка плюс някои съвети от моя местен гид. 😀

Пътуване до Доха, Катар, Перлата
Силуетът на Доха, видян от Перлата (The Pearl)

 

Какво да очаквам? Може ли малко информация за начало?

Доха се намира в централно-източната част на Катар. Атмосферата е типична за Близкия Изток: горещо време, късна вечеря, много хора, облечени в дълги дрехи. Ако вече сте били в този регион, няма да има никакви огромни изненади за вас. Катар изглежда не е толкова туристически като ОАЕ (все още), но е на прав път (през 2022 г. Световната купа на ФИФА ще се проведе в Катар). Техните закони и разпоредби относно алкохола и социалното поведение изглеждат по-строги от законите и правилата в ОАЕ. Интересно е, че почти цялото богатство в страната е собственост на едно семейство – Ал Тани. Можете да разберете колко влиятелно е това семейство, ако прочетете тази статия (или просто разгледате графиките).

Let the journey take you to  Бразилия - да идем до водопадите

 

Какво да си облека?

Температурите са доста високи, но всички обществени места са климатизирани. Подборът на дрехи може да се окаже предизвикателство – трябва да се подготвите за 30+ градуса по Целзий навън и 22 вътре. Повечето жители в Доха са мюсюлмани и са много религиозни/строги. За дамите това означава, че трябва да покриват глезените, коленете и рамената и да забравят за всички прозрачни дрехи.

Пътуване до Доха, Катар, Кемпински хотел
Хотел Кемпински в Доха

 

Пътуване до Доха, Катар, Кемпински хотел
Гледката много напомня на тази от хотел Terrou Bi в Дакар – 5-звездните си приличат, може би?

 

Пътуване до Доха, Катар, Кемпински хотел
Марти обича фонтани!

 

Пътуване до Доха, Катар, Кемпински хотел
Доха – лукс до безкрай

 

Какво да посетя?

Като типична арабска страна, в Катар е наистина горещо между 11 часа и 15:30 часа, така че можете да прекарате следобеда в пазаруване. Mall of Qatar е първият избор на местния ни гид. Ако си падате по музеи – Музея на ислямското изкуство е друго място, което може да ви приюти в горещите часове. Град Доха е разпръснат в пространстовто и предлага интересни места, които не са в центъра на града: Katara и The Pearl. Докато Катара е културно селище, Перлата е изкуствен остров. Изненадващо е, че тя не е във формата на палмово дърво, но освен това има всичко, което изкуственият остров трябва да предлага: много кафенета (с безплатен Интернет) и много еднакви сгради. Въпреки това е приятно място да прекарате няколко часа. Можете да разгледате Марината и хотел Кемпински.

Ако имате време да посетите само едно място в Доха, бих препоръчала Souq Waqif. Това е традиционен пазар, който се отваря в късния следобед и е чудесно място да усетите катарската култура. Има много малки магазини, които предлагат всичко от традиционните рокли до домашни любимци. Има много ресторанти, където можете да опитате традиционната кухня на Катар, напитки и разбира се – наргиле.

Let the journey take you to  Грузия - добре дошли в страната на неочаквано красивото

 

Посещение на Souq Waqif, Доха, Катар
Souq Waqif и шареният пазар

 

Посещение на Souq Waqif, Доха, Катар
След пазаруването трябва и да се похапне.

 

Какво да ям?

В Доха можете да опитате типичната за Близкия Изток храна: хумус, агнешко, салати, местен хляб. Катарската кухня е доста вкусна – определено трябва да я пробвате.

 

Какво да пия?

Познахте – всички опции са безалкохолни. Законите в Катар са доста сериозни и можете да притежавате алкохол само ако имате разрешение. Не си мислете да вкарате някоя бира като контрабанда в страната – това е наказуемо престъпление. Не е лесно да се купи алкохол – трябва да имате местен адрес, не трябва да сте мюсюлмани, трябва да имате работодател и разрешението му. Така че забравете за студената бира, а вместо това наблегнете на лимонадата: сервира се почти навсякъде и е свежа. Ако всъщност много ви се пие бира, можете да опитате да намерите такава в лоби бара на 5-звезден хотел, в замяна на огромно количество катарски риали (QAR).

Опитай катарска кухня в Доха
Части от храната са изчезнали преди да бъдат заснети

 

Опитай катарска кухня в Доха
Барманът

 

Опитай катарска кухня в Доха
Наргиле бар или лоби на хотел?

Как да стигна от А до В в Доха?

Забравете за градския транспорт! 🚎 Наемете кола или ползвайте Uber/UberX. Возене 18 километра от центъра на града до Перлата струва около 40 QAR, което е под 10 евро. Звучи ми изгодно.

 

Трябва ли ми от местната валута?

Плаща се с карта почти навсякъде. Оцелях 24 часа в Доха без изобщо да се докосна до катарски риал в кеш.

 

Ще мога ли да публикувам снимки в Instagram отвсякъде?

Има безплатен Интернет в повечето ресторанти и кафенета, както и на някои обществени места.

Пътуване до Доха, Катар
Нощният профил на Доха – напомня на този на Шанхай.

 

Пътуване до Доха, Катар
Луксозна сграда, светеща в тъмното. Построена е преди по-малко от две години.

 

Пътуване до Доха, Катар
Това не е круизен кораб, а Музей на ислямското изкуство

 

Пътуване до Доха, Катар
The Pearl Monument – паметник Перла

 

Мога ли да посетя Доха по време на пребиваването ми на летището? Как?

Да, възможно е. Ако имате повече от 6 часа престой през деня, можете да се възползвате от турове в Доха, организирани от Qatar Airways. Вече могат да се резервират онлайн, и ние сме много доволни от преживавянето.

 

Let the journey take you to  Доминиканска република - Пуерто Плата

Трябва ли ми виза?

Да – проверете за условия в посолството.

 

Скъпо ли е?

Не е евтино 😀. Вечеря за трима в добър ресторант с много храна струваше около 90 евро. От друга страна, превоз с Убер за 18 км струва по-малко от 10 евро.

 

Опасно ли е?

Всички места, които посетих, ги усетих като сигурни – и денем, и нощем. Имаше един досаден търговец по крайморската алея, но местният ни водач каза, че той там си висял по принцип.

 

За да обобщим: ако никога преди не сте били в държава от Близкия Изток, прекарването на един ден в Доха може да ви е интересно. В противен случай може да не сте впечатлени. От друга страна, да се поразходите извън летището може да е добра идея! 😀

 

Пътуване до Доха, Катар
Трафикът на Доха

 

Били ли сте в Доха? Какви са вашите впечатления? Имате ли други въпроси? Споделете в коментарите!

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!