Бали – отпуск по болест и време за равносметки

with 4 коментара

Вкусно ни беше да експериментираме с най-различни екзотични гозби в Бали, но явно беше дошло времето на първия ни неуспешен експеримент. Още преди полунощ коремите ни сигнализираха за нередности. Съвсем хладнокръвно отворихме големия несесер с лекарства и изпихме каквото мислехме, че ще помогне. Да, ама не помогна. Наце поседна стабилно на белия трон, а аз заседнах над мивката… След 2-3 часа повръщане и разстройство, без изгледи последните да спрат скоро, решихме да се обърнем към доктор.

Направили сме си медицинска застраховка, та обаждам се за 7 лева на минута, както е процедурата. Казват ми, че не можели да ми помогнат. Виждате ли, в България не е работен ден, няма как да проверим застраховката ви, но вие си намерете лекар да ви лекува. Евентуално ще ви възстановим разходите. Е, какво по-приятно нещо от това да търсиш лекар в 3 през нощта, когато персоналът на хотела си подремва…добре, че имаше голям гонг, който свърши хубава работа. Докторският екип – доктор Маде (какво съвпадение с имената:) ) и нейната медицинска сестра от мъжки пол – беше при нас за нула време. Прегледаха ни, предписаха и ни оставиха лекарства, цялото удоволствие – 200 долара за двамата.


На следващия ден за първи път закусихме наистина скромно – препечена филия и чай.

Времето беше с нас – валеше. Не беше трудно да се унесем за няколко часа. Това беше първият ни сериозен дъжд в Бали.

 

Така се обличаш за закуска, когато вали. Други алтернативи, но не толкова добри, са найлонови пликчета, дъждобрани и големи листа (най-добрата от трите).

Let the journey take you to  Сенегал - резерват с чуждоземци и остров с черупки
На острова има 2 сезона – сух и влажен. Ние отидохме през сухия – разполага се от април до октомври (който бива наричан още лято:) ) и затова всичко на всичко 2 пъти видяхме що то е дъжд. Дъждът се изсипва мощно, и е доста освежаващ, тъй като преди него влажността удря лимита. Иначе целогодишно температурите са 22-30 градуса по Целзий, и е доста влажно – демек когато и да отидеш, ти трябват къси гащи и джапанки и можеш да се метнеш на сърфа.

След като си подремнахме достойно, цял ден се помотвахме из хотела, лежахме по диваните, играхме табла. Почивка, и време да отбележим интересни неща до тук.


Времето е усмихнато, както и хората. Когато вали, е вълшебно.

Хората са доброжелателни и настроени към туристите почти като към богове.

Боговете са издигнати в култ, всекидневно могат да се видят церемонии, поднасят се дарове. Церемониите и танците са най-автентичните „представления“, които чужденец може да види/случайно да присъства на тях. Храмовете са много и всеки е различен от останалите. От най-грандиозните и пълни с туристи до обикновените за никого неизвестни храмове по селата. Храната е вкусна и порциите са големи (когато не си местен и не ядеш само ориз), но трябва да се внимава с различната кухня, за да не виждаш вечерята си по 2 пъти…

Сокове – от каквото ти душа иска, различни комбинации от плодове и подправки. За шоколад може и да не се сетиш.

 

Вкусни сокове, за фон – Тойота. Толкова Тойоти не бяхме виждали (особено Тоyota Avanza, всяка втора кола на острова).

Let the journey take you to  Грузия - интересни места по пътя

 

Сладичко, рай за душата. Готвачът даваше и кулинарни уроци 🙂

 

Най-развитият отрасъл е туризмът, който намира работа на мнозинството от населението.

Придвижването става със скутерчета/моторчета, защото с кола е по-бавно, по-неудобно и по-скъпо. Коли и по-големи МПС се ползват за пренасяне на багажи и товари. Ако караш кола не си на почит, защото моторите са винаги с предимство и по-подвижни. Навиците на шофиране почти ги придобихме – с предимство е който е отпред и светофарите не ги уважаваме много… доста внимание и концентрация се изисква, но за 3 седмици в този пътен „хаос“ не видяхме нито един инцидент. А придвижването ни със скутер добави много чар и автентичност, както и приключения към нашето пътуване. Затова често става дума за тях.

 

До края на деня се чувствахме почти като нови, развълнувани от това, което ни предстои. Организмът на човек обработва най-добре това, което е свикнал. Със сигурност вече имахме едно на ум какво похапваме и попийваме, за да не се повтарят инцидентите от снощи. И спагетите Болонезе не са за изпускане 🙂 🍝 🍝 🍝

 

Прочетете още за Бали…

 

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

4 Responses

  1. Не знаех, че …"ако караш кола не си на почит, защото моторите са винаги с предимство и по-подвижни. Навиците на шофиране почти ги придобихме – с предимство е който е отпред и светофарите не ги уважаме много… " май трябав да се поинтересувам повечко преди да предприема и аз такава екзотична и невероятна екскурзия.Прекара ли сте си незабравимо,благодаря за снимките и цялата информация която споделихте.Коктейла който пиеш е фантастичен, чак и на мен ми се допи.

    • Моторите и скутерите не са изобщо страшни. Миризмата на ориз нямаше да се усеща така от кола:-) Казвай какво ти трябва още, за да се навиеш да идеш:-) A с коктейлите трябва да се внимава…

  2. Томи
    | Отговор

    А трябва ли предварително някакви ваксини да си биеш преди да посетиш Бали?

    • Няма задължителни ваксини за Бали. Ние не сме си поставяли никакви, като изключим стандартните, които си ги имаме от деца – например тетанус. Разбира се, въпрос на личен избор е – добре е винаги да се съветвате с вашия лекар при такива ситуации. Пожелаваме ви приятно изкарване в Бали! 🙂

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!