Бали – чарът на Убуд

with 5 коментара
Тайнствените джунгли на Убуд ни посрещнаха с пищна закуска на шведска маса. Добре де, беше хотелът, където се настанихме след като пристигнахме от Амед. Хотел в джунглите на Убуд, класика. Ако отместиш поглед от чинията, виждаш реката под обраслите тераси на дивата растителност.

Продължихме с излежаване около един от басейните. Навсякъде червени хибискуси придаваха екзотика на атмосферата. Десетки статуи с най-причудливи физиономии бяха често срещано явление в Бали. В градината на хотела се намираха най-различни полу-животни, полу-хора, които пазеха или само наблюдаваха. Червените хибискуси бяха закачливо поместени я зад ухото на някоя жаба, я в ръката на някоя маймуна.

пътуване из джунглата на Убуд в Бали
Тук се вижда и традиционен дар към боговете. Изплетена от палмови листа купичка, със листенца от цветя, тревичка, няколко зрънца ориз, също и запалената миризлива клечка. Две минути след като я поставиха, „представител“ на боговете – птичка – отмъкна ориза 🙂
пътуване из джунглата на Убуд в Бали

 

Метнахме се на маршрутката и стигнахме за нула време до Гората на Маймуните (Monkey Forest). Това е една от най-известните атракции на Убуд и Бали като цяло. Не мога да кажа, че останах очарована от посещението ни там. Купихме банани преди да влезем, за да храним маймуните. Още първата маймуна ни надуши и понеже беше стара и с разкървавена уста, не искахме да пробваме какво ще стане ако не ѝ дадем всички банани. Както и да е, навлязохме още, където вече имаше 2-3 маймуноукротители.

Маймуните имаха респект към тях и не припарваха до снопчетата банани, а ние си вървяхме с празни ръце…

пътуване из джунглата на Убуд в Бали
пътуване из джунглата на Убуд в Бали
пътуване из джунглата на Убуд в Бали

 

Не беше трудно да накараш някоя маймуна да „позира“ с теб – само размахваш/поставяш банан/нещо за ядене близо до теб и веднага те налазва. Повечето хора пищяха и врещяха, когато върху главата им се качеше маймуна, но не спираха да се усмихват тъпо само заради снимката.  🙈

Докато ходех из гората, която приличаше на парк заради павираните алеи, постоянно бях на тръни. Чудех се кога ли някоя луда агресивна маймуна ще реши, че имам нещо, което иска, и ще дойде да ме нападне. Добре, че спазихме препоръките преди влизане – да нямаш никаква храна/напитки дори вътре в чантата, защото маймуните нямат проблем да ги надушат и да ти откраднат чантата. Скрихме и слънчевите очила, защото бивали отвличани от маймуните в замяна на храна.  🙂 🐒🙈🐵

Let the journey take you to  Как да следваш местните на Бали

Няколко дни по-късно пред очите ни се разигра страхотна драма с една маймуна, която видя чипс. В Бали срещнахме маймуни още няколко пъти – на места, където не плащаш входна такса и не те преследват. Затова Гората на маймуните в Убуд оценявам като напрегнато преживяване, което не бих повторила. Може би проблемът е, че тогава разбрах, че маймуните могат да ни превземат, както става в някои филми. Стига само да го поискат. Но как да не се разнежиш от гледки като долните…

 

пътуване из джунглата на Убуд в Бали
пътуване из джунглата на Убуд в Бали

 

Успокоителната разходка в града ни приключи с представление в един от палатите на Убуд. Гледахме известните Kechak и Fire dance (Кечак и Огнен танц). Мъжете от селото се събират и само и единствено те (без никакви инструменти) представляват музикалния съпровод – с техните ритмични и обсебващи песни на няколко гласа. На сцената се играеше интерпретация на историята за Рамаяна. Огненият танц се играе от хипнотизиран мъж.

Само избрани хора могат да попаднат в подобен вид транс. Мъжът с напълно затворени очи потушава огъня, като рита с боси крака горящите черупки, оставящ публиката в напрежение и неразбиране на неговото състояние. За малко буквално да „подпали“ първия ред зрители, добре че „пожарогасителите“ действаха с метлите:) Накрая трябваше да го хванат двама яки момци, за да го върнат обратно на нашия свят.

Подготовка на огъна за танц в Бали, кечак и огнен танц

 

Огнен танц в Убуд, Бали

 

пътуване из джунглата на Убуд в Бали

Денят приключи с поредната хубава традиционна вечеря. Нас ни интересуваха нещата от Балийската/Индонезийската кухня. Все пак веднъж сме отишли, няма да се лигавим с Европейската я, затова смело и безотговорно поръчвахме разни манджи с най-интересно съдържание, които винаги се оказваха доста вкусни.

пътуване из джунглата на Убуд в Бали
Bon Apetit!

 

Let the journey take you to  Има ли място на плажа в България?

 

Прочетете още за Бали…

 

Харесва ли ти тази статия?

Следи новини от нас в страницата ни във Facebook.

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!

5 Responses

 1. Svet Dimitrov
  | Отговор

  Много готино как танцува хипнотизиран по огъня… А маймуните явно са доста нагли. Учат се от нас явно, хехе 🙂

  • Bistra Yakimova
   | Отговор

   Дам, нестинарството е специфична дарба…
   А с тия маймуни още имам кошмари! :–)

   • Svet Dimitrov
    | Отговор

    Не са ли сладурски маймунчетата?

    • Bistra Yakimova
     | Отговор

     Сладурски са, докато не дойде Big Mama или Alpha Daddy 🙂

     • Svet Dimitrov
      |

      хаха, ясно :))

Сподели идеи или въпроси с нас

Вземи своя безплатен албум с птици със съвети за фотография!
Абонирай се за ежемесечни новини!